Een van de moeilijkste uitdagingen van mijn werk als coach is om “afstand” te bewaren. Soms willen managers die ik coach “vrienden” worden. Een andere keer vertelt iemand over zijn worsteling en moet ik mij inhouden om niet als “lotgenoot” te roepen: “dat heb ik nou ook”. Of laat ik mij uitdagen voor een competitie “wie is de slimste” of “wie coacht wie”.
Een andere uitdaging is die van “Klaagmuur”. Het is ongetwijfeld aantrekkelijk voor iemand die zich laat coachen – en die jou betaalt – om 120 minuten lang lekker te klagen en te zeiken en te zeuren. Over welk onrecht hem is aangedaan. Wat hem nu weer is overkomen. Dat het niet eerlijk is. Hij bijna uit elkaar barst van boosheid. Dat hij zijn manager wel eens de waarheid zou willen zeggen. Hij op zoek gaat naar een ander bedrijf waar ze hem wel waarderen, etc., etc.
Vroeger als ik koorts had zei mijn moeder altijd: “ga maar gewoon naar school Marco. Als het echt niet meer gaat dan kom je maar naar huis”. Opgegroeid in een middenstandsgezin waar hard werken en niet klagen centraal stond, heeft deze opvoeding mij gemaakt tot wie ik nu ben. En ook als coach ben ik niet gediend van mensen die zeuren.
Soms zijn we – niemand uitgezonderd – op ons werk net verwende kinderen die overal hun zin in willen krijgen en anderen de schuld geven als dat niet lukt. Als we krijgen wat we willen zijn we weer eventjes bevredigd. Als het niet gaat zoals we willen of verwacht of gepland hadden dan voelen we ons al snel achtergesteld, beledigd, onrecht aangedaan, verdrietig en ga zo maar verder.
Wat ik bizar vind is – doorvragend tijdens coachingsessies – dat we onze zin willen hebben zonder nou echt goed te weten wat we nou eigenlijk precies willen. En daarmee bedoel ik niet “de betere baan”, “meer salaris”, “meer waardering”, maar meer uw persoonlijke “zijnsdoelen”. “Zijnsdoelen” zijn doelen die er op zijn gericht om uw kwaliteit van leven fundamenteel te verbeteren. Zo wil ik van alles en nog wat, maar door mijzelf steeds te vragen “waar moet dat toe leiden?” kom ik op iets wat ik boven alles graag zou willen hebben: “rust”.
Vraag uw levenspartner eens “wat hij/zij u boven alles het meeste zou gunnen en wat u nog niet heeft?” Vaak weten de mensen om u heen die van u houden, veel beter waar u naar verlangt dan dat u dat zelf weet. Mocht het antwoord dat u levenspartner geeft niet stroken met dat wat u uzelf boven alles het meeste gunt, dan is het denk ik tijd voor een goed gesprek met een flinke fles wijn op tafel.
Marco Scheele is auteur van het boek "Pratende Pakken" en directeur en aandeelhouder van RedFoxBlue. RedFoxBlue werkt voor kleine en grote, maar vooral voor dappere bedrijven die het verschil willen maken in hun markten en tot het uiterste gaan om dat te bereiken. We begeleiden klanten in de vertaalslag van "markt naar commerciele strategie" en "van Commerciele strategie naar alle haarvaten van de operatie". Met een aanpak die door klanten wordt omschreven als gepassioneerd, doorleefd en resultaatgericht. Waar mogelijk op basis van partnership met harde resultaatafspraken en beloning op basis van het gerealiseerde verkoopsucces. Wilt u meer weten over RedFoxBlue, haar klanten en haar vijfentwintig gedreven professionals met ruime directie en senior sales management ervaring. Surf dan naar www.redfoxblue.nl U kunt zijn boek "Pratende Pakken"bestellen op www.pratendepakken.nl .
m.scheele@redfoxblue.nl
Leuk artikel. Maar ummm, ben jij even wakker zeg Marcol!
Het is over het algemeen waar wat je zegt. Ik zie en bekijk zaken anders, tenminste ik waarneem het en verbind daar iets aan. Wat ik over jou topic kan zeggen is; dat volwassenen in de arbeidssferen geen tijd nog, de ontwikkeling kunnen maken in het verbreden van reflecterend vermogen. Ons hele arbeidsmarkt- vanaf de studente tijd- is snel en resultaatgericht wat goed is natuurlijk. Maar zodra je een baan hebt, stopt je ontwikkeling over jezelf en wie je wilt zijn, je redeneringsvermogen tot oplossende gericht denken is niet echt wat de arbeidsmarkt van je vraagt. Je gaat mee in het werkende leven en de daarbij behorende normen en regels.
Het jammere lijkt mij, wanneer jij als coach ergens binnenkomt, je te maken krijgt met volwassenen die zichzelf niet goed kennen en geen idee hebben wat een diepere laag van reflectie inhoud. Men kan natuurlijkerwijs niet antwoord geven op vragen als; je ware essentie en arbeidsethos of het kunnen aangeven of je als persoon zijnde waarden hebben of eerder norm gedreven bent (mee doen is belangrijker dan eigenheid en iedereen wil zo uniek zijn en anders en toch ook weer niet te ver van de stoeprand en niet afwijkt van je groep). Ik begrijp alleen niet waarom je het bizar vindt dat mensen niet verder komen dan wat je waar hebt kunnen nemen? Het is eerder een gebrek in de ontwikkeling bij de werkende mens.
Ik heb ooit tijdens mijn studie iets gelezen, waar ik naar leef en niet hoefde te streven naar iets meer. Vele hebben niet eens een levens motto of iets waar ze persoonlijk de boel aan toetsen. Mijnde is je all the way privé en zakelijk.
Je moet zin het leven hebben, om een zinvol bestaan te kunnen waarnemen. Zodat je zingeving kan ontdekken. Zo simpel en makkelijk om hiermee te werken.
Je hoeft niet zo veel na te denken over salaris, waardering of een andere baan. Ik ben eerder bezig met vaardigheden en hoe mijn toetsing aan die 3 punten overeenkomt met de feitelijke gebeurtenissen in het leven die zo bewegelijk is voor iedereen. Boven alles, vind ik het een super leuk artikel.