Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Twitter? Dat is voor mensen die tijd over hebben …


13 mrt 2018

What twitter can do for you

“… drinkt nu koffie op het terras met jengelende kinderen die naar speelgoedzaak willen.”
Stel, u bent ondernemer. Wat moet u nu met zo’n bericht? Krijgt u daar nieuwe klanten door? Ja, de kans is groot dat u er inderdaad nieuwe opdrachten bij krijgt.

Twitter. Wat is dat?

Er zijn steeds meer mensen, organisaties, evenementen of campagnevoerders met een twitter-identiteit. In de maand juni van 2009 bezochten bijna 45 miljoen unieke gebruikers de website. In Nederland zijn er nu circa 500.000 twitteraars.

Wat twitter is? Stelt u zich het gesprek bij het koffieautomaat voor. U praat, u luistert. U geeft en u ontvangt. Wat? Kennis en kennissen. Kennis is macht, maar kennissen maken u machtiger en op twitter stikt het van de kennissen.
Twitter is een koffietafel, stamkroeg, babbelbox, praat-bij-het-koffieautomaat, communicatieleerschool, laboratorium, bibliotheek, netwerk, beeldvormer, anderen-blij-maker en een leadgenerator voor anderen en voor uzelf. U hebt contact met andere experts of gewoon met leuke en interessante mensen. Dit artikel had ook als hoofdtitel kunnen hebben ‘What twitter can do for you!’. Want, dat het veel brengt, staat inmiddels wel vast.
De auteurs van dit artikel vertellen uit eigen ervaring over hun twittersuccessen. En – via twitter – werden andere twitteraars opgeroepen om hùn twittersuccessen te delen met u als lezer tijdens een gezellige en ontspannen bijeenkomst bij Seats2Meet in Utrecht op 21 oktober 2009.

Beginnen met twitter

Een van de auteurs heeft al een artikel geschreven over hoe te beginnen met twitter (zie www.vendicum.nl), inclusief de do’s en dont’s. Daar kan de startende twitteraar te rade gaan. Het artikel dat u nu leest, gaat over de resultaten van twitter.

Ons kent ons

Mensen houden ervan om zaken te doen met mensen die zij kennen. En als je elkaar kent, dan praat je op gezette tijden met elkaar en wissel je ideeën uit. Zakelijke onderwerpen of over de dingen van alledag. Op het Internet doen mensen dat via twitter. Twitter is een manier om korte updates van jezelf te zenden aan mensen die daarin geïnteresseerd zijn. Nu lijkt twitter op een éénrichting-uitzendstation en dat is niet de bedoeling van twitter! Nee, twitter is een tweeweg-communicatie-instrument. Hetzelfde geldt voor twitteraars die alleen maar volgers willen hebben en zelf nauwelijks niemand (willen) volgen. Dit type twitteraars komen over als ‘spammers’. Alleen geïnteresseerd in het zenden van informatie aan een zo groot mogelijk publiek. Dat gaat niet werken.
Wat u op twitter zult vinden, zijn experts. Ieder op zijn of haar eigen vakgebied. Dat is twitter’s sterke punt.

Voor elkaar

Wat zo bijzonder op twitter is dat iedereen bereidt is wat voor elkaar te doen. Ook voor mensen die je helemaal niet kent. Voorbeeld: Jan reageert op de hulpvraag van Petra. Deze hulpvraag werd geretweet (RT) door Annet. Jan bedankt zowel Petra als Annet voor de hulp en vaak ga je elkaar dan ook weer over en weer volgen. Je netwerk breidt uit en op een of andere manier tref je zo steeds weer de juiste mensen die voor u ook iets kunnen betekenen! Twitter is een heel bijzonder medium. En denk aan de kennisoverdracht die plaatsvindt, de doorverwijzingen, interessante en lezenswaardige links en tips. Twitter is een verrijking voor zowel zakelijk als privé.

Resultaten

Vaak wordt ons de vraag gesteld wat twitter nou oplevert. Dat is een makkelijk antwoord. Twitter levert connecties op. En die connecties hebben weer connecties die weer… begint het te dagen? Op deze manier krijg je een deur naar een wereld vol met mensen die juist jouw interesses delen of die jou deel maken van hun interesses.
Met één tweet besla je niet enkel je eigen netwerk, maar als hier mensen tussenzitten die jouw tweet van belang vinden kunnen zij deze – met een simpele ‘RT’ ervoor – doorsturen. En zo wordt het kringetje in de vijver groter en groter. Maar dat is niet de enige manier om mensen te benaderen. Door gebruik van hashtags kun je iedereen die niet in jouw netwerk zit maar wel interesse heeft in het onderwerp van de hashtag, bereiken.
Het beste voorbeeld? #durftevragen Start een zoektocht op Twitter en je lijst stroomt vol met tweets die deze hashtag dragen. Maar afgelopen zomer was er nog één die Twitteraars binnenhield: #twitveiling.
Een door mijzelf gestart project. Op mijn vraag ‘ik wil geld inzamelen voor een goed doel maar hoe?’ ging de brainstorm onder mijn followers van start en had ik een kwartier later een idee, Twitterveiling, tot een project omgezet. Compleet met een werkende veilingsite, banners, aanbieders en ook bieders. Allemaal gedoneerd en samen opgebouwd via Twitter. De media kreeg er lucht van en niet in de laatste plaats omdat onder mijn followers ook een aantal mensen zaten die daar hun connecties hadden of zelf connectie waren. En met uiteindelijk resultaat meer dan € 63.000,-. Nu kun je denken dat dit een toevalstreffer is. Maar niets is minder waar! Want mij overkwam het al eerder met mijn idee om een event te houden voor vrouwen met een eigen bedrijf. Eén tweet met deze gedachte en ik kreeg het aanbod van Mindz.com oprichter @rvandenhoff deze dag volledig te sponsoren en de aanmeldingen stroomden binnen waardoor het event binnen enkele dagen gevuld was met zo’n 120 dames en ruim 80 dames op een wachtlijst.

En dan nog de verhalen van @2525 die rond Kerst in enkele dagen tijd duizenden euro’s ophaalde en hiermee meerdere computers kon doneren aan een project in Afrika. Of @marlooz die haar laptop kwijt raakte op reis en met donaties via Twitter een nieuwe kreeg of….
De voorbeelden zijn er ten over! Nog een paar dan maar?

Successen van Romano Sandee:

  • mensen coachen via Twitter om af te vallen (met succes)
  • de Tweurtocht die georganiseerd werd
  • contact leggen met minister Verhagen

Sportschool op twitter

Ondernemer Menno Beker over twitter: “Een bekend voorbeeld is van een Amerikaanse sportschool. Zijn twitter gaan gebruiken om vooral beter in contact te blijven met de klant ook na vertrek. Zij zijn advies gaan geven over eten/drinken en sport. Daarnaast was twitter een motivatie tool om de mensen (leden) er meer te betrekken.”

Allemaal hosanna?

Is het allemaal hosanna op twitter? Nee, er zijn ook keerzijdes aan twitteren. Uiteraard heb ik twitter daarvoor ingezet en hiernaar gevraagd. Dit zijn wat reacties van twitteraars:

@ wateenwereld: keerzijde: de tijd die het kost. en de wrevel over het eindeloos netwerken – alsof gewoon werken niet meer voldoet

@KarenRomme Het kost tijd.

@KarenRomme: Er zijn een hoop mensen die nog niet in de gaten hebben dat plat reclamemaken hier niet werkt.

@hansruinemans er zijn tweeps die het fenomeen twitter oververmarkten en zichzelf daarmee in vingers snijden

@bregisback gebeurtenissen worden overhyped waardoor het een vluchtig karakter krijgt en het neigt naar hysterie

@bregisback veel mensen spelen mooi weer op de timeline en als het echt spannend wordt, gebruiken ze de DM

@RikkertWalbeek Je moet wel om kunnen gaan met de transparantie die door Twitter ontstaat. Iedereen kan immers je tweets lezen. Iedereen!

@ schrijf_ster Keerzijde twitter: Je verplicht voelen je minstens 1 x per dag te melden. Versnippering van tijd. Minder tijd voor LinkedIn.

Op het weblog op Worstelen met wat je tweet op twitter leest u ook wat kanttekeningen (auteur: Sylvia van Opijnen)

Kijk eens hoe goed ik ben

Nog iets meer nuancering over twitter is op zijn plaats, vind ik. Pas op dat narcisme niet de boventoon voert. Het gevaar is dat iemand zo vol van zichzelf is dat het over de grens gaat. Niet iedereen vindt dit leuk en het kan daardoor tegen de narcist werken. Wees trots op wie je bent en wat je kunt en doet. En geloof in jezelf. Wees positief als het goed gaat en durf te laten zien dat het even niet meezit en je je rot voelt. Twitteraars zijn net mensen.

Uw ‘bio’ is belangrijk

Als tip adviseer ik u ook de ‘bio’ van de twitteraar te bekijken als je elkaar volgt en met elkaar communiceert. Stel dat u een websitebouwer zoekt.
U leest de tweets van deze websitebouwer wel, maar de websitebouwer twittert daar toevallig nu niet over. Dan slaat u deze websitebouwer over. Gemiste kans. Ik raad iedereen een complete bio te maken waarop u aangeeft wie u bent, wat u doet, wat u drijft en waarmee u de ander kunt helpen. Hierdoor wordt het doorverwijzen van en naar experts veel makkelijker gemaakt.

Auto-volgers

Doe niet aan automatisch terugvolgen van anderen. Dus iemand volgt u en u heeft een ‘tooltje’ waarmee u de ander automatisch terugvolgt. U bepaalt toch zelf wie u terugvolgt? Zometeen is het een Amerikaanse spammer of twitter-prostituee. Nog zo een: een automatische bedankje sturen. Dus u besluit iemand te volgen en u krijgt een geautomatiseerd DM-etje (Direct Message) met de tekst “Hoi! Leuk dat je me bent gaan volgen! Mocht ik wat voor je kunnen betekenen, dan kun je het me altijd vragen.” Lekker persoonlijk! En bovendien krijg ik rillingen van de uitdrukking ‘Mocht ik wat voor je kunnen betekenen’. Echt verkoperstaal. Doe dat niet. Twitter is een heel persoonlijk medium. Stuur geen auto-DM’s als het u niet lukt om persoonlijke reacties terug te sturen.

Auteurs: Jessica de Kok en Jan-Willem Seip

Nog niet op twitter? Probeer het eens en volg ons op twitter twitter.com/kaatmossel en twitter.com/JanWillemSeip. Wij twitteren daar graag verder met u door.

Gebruikte bronnen of om verder te lezen:

    • Artikel: link
    • Artikel: Twitter is geen verkoopmachine door Jan-Willem Seip (2009)
    • Boek: twitterpower door Joel Comm (2009)
    • Onze twittervrienden (bedankt voor de input!)
    • Dit artikel is eerder als blog verschenen op link


[avatar]

Jan Willem Seip

Jan-Willem Seip (1968) is Oefenmeester in Klantcontact. Zijn motto is "Verkopen is mensenwerk". Dit laat hij ondernemers ook ervaren: met aanstekelijk enthousiasme een écht contact en chemie bij een ander laten ontstaan.

coach@vendicum.nl