Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Solliciteren hoe doe je dat het best

Carriere 22 feb 2018

22 feb 2018

Vrijwillig, je eerste baan of gedwongen, er kan altijd een moment in je carrière zijn of komen waarin je opnieuw op zoek gaat naar een nieuwe werkomgeving. Op zich lijkt de sollicitatieprocedure niet zo moeilijk. Toch slagen er maar weinigen in een optimale sollicitatie prestatie te leveren en indruk achter te laten bij hun nieuwe, potentiële werkgever. Hoe komt dat toch dat ‘verkopers in hart en nieren’ er minder goed in slagen alle onderdelen van het sollicitatie proces goed onder de knie te krijgen. (Voordat we overigens hierop ingaan wil SalesGids overigens ook aangeven dat er ook veel bedrijven zijn die niet de gehele aanname procedure beheersen en ook hier wil SalesGids enige adviezen en tips aangeven. Zie hiervoor elders op deze site.)

Solliciteren, van start tot finish.

Kortom, je bent of moet op zoek naar een nieuwe baan. Vooralsnog dien je dan voor jezelf een aantal belangrijke keuzes te maken en deze keuzes vooral te eerbiedigen gedurende het hele traject. Het geeft je namelijk enig houvast om enerzijds meerdere werkgevers te vergelijken en anderzijds voorkomt het dat je niet doelbewust richting geeft aan de volgende stap in je carrière. Welke algemene en specifieke keuzes zijn dit zoal:

  1. Wat voor baan zoek ik?
  2. Bij welk soort bedrijf of branche wil ik werken?
  3. Waar zou dit bedrijf gevestigd moeten zijn?
  4. Heb ik iets aan mijn nieuwe werkgever te bieden?
  5. Aan welke aspecten moet mijn nieuwe werkgever (minimaal) voldoen?
  6. Wat wil ik te weten komen over mijn nieuwe (mogelijk) werkgever?

SalesGids wil kort de belangrijkheid van deze keuzes toelichten.

Wat voor baan zoek ik?

Een voor de hand liggende vraag. Bedenk echter wel dat je deze keuze ‘scherp’ en helder moet hebben voor jezelf omdat je de komende (functionele) jaren wel 100% achter deze keuze moet staan. Bepaal een aantal functionele criteria en noteer deze voor jezelf. Denk hierbij aan:

a) een commerciële baan, een management baan, een leidinggevende baan, een binnen- of buitendienst functie,

b) een full- of part-time baan, een baan met uitdagingen of een meer rustige baan.

Het zijn belangrijke keuzen omdat je ook hiermee aangeeft op welk soort advertenties je gaat reageren en welke niet.

Bij welk soort bedrijf of branche wil ik werken?

De keuze van het soort bedrijf is net zo belangrijk, je gaat er veel tijd doorbrengen en derhalve moet niet alleen de baan maar ook het bedrijf bij je passen. Denk hierbij aan:

a) een groot- of klein bedrijf,

b) een nationaal- of internationaal bedrijf,

c) een bekend- of minder bekend bedrijf,

d) een bedrijf dat je verdere opleidingen kan bieden of niet,

e) een bedrijf in een branche die bij je past.

Waar zou dit bedrijf gevestigd moeten zijn? 

Ben je een type die het niet erg vindt om enige kilometers (lees: reistijd) af te leggen dan kun je natuurlijk in een breder geografisch perspectief de vacatures bekijken dan wanneer je liever ‘kort’ bij huis je werkgever wil hebben. Vandaag de dag, mede gezien de files, is dit zeker een aspect om goed te bekijken. De mogelijkheden zijn dus:

a) in de eigen woonplaats of regio,

b) in een grotere regio, bijvoorbeeld < 30 km,

c) nationaal.

Heb ik iets aan mijn nieuwe werkgever te bieden?

Een heel belangrijke (persoonlijke) analyse. Iedereen probeert iets unieks aan te bieden en juist daarin zijn we met z’n allen wellicht niet uniek meer. Hetgeen je aan je nieuwe werkgever probeert over te laten komen moet vooral gemeend zijn en oprecht. Uitspraken als harde werker, loyaal, energiek etc. zijn niet echt bijzonder meer. Denk hierbij aan:

a) je (voor) opleiding,

b) je ervaring in het besturen van clubs of verenigingen,

c) bijzondere stages of projecten waaraan je hebt gewerkt,

d) je doelstellingen voor de komende jaren,

e) je (eind) doel in je leven en hetgeen je ervoor kan / wil doen.

Aan welke aspecten moet mijn nieuwe werkgever (minimaal) voldoen? 

Een van de eerste dingen die dan vaak worden genoemd is salaris en, indien het een buitendienstfunctie betreft, de grootte van de lease-auto. Natuurlijk belangrijk, maar er zijn meer en andere belangrijke aspecten, zoals:

a) Pensioenregeling, wao-gat dekking, andere sociale aspecten,

b) Manier van samenwerken; hard gericht op resultaten of niet,

c) Manier van communiceren; hiërarchiek of open, korte lijnen,

d) De gemiddelde leeftijd van alle medewerkers; m.a.w. een ‘jong’ bedrijf of niet,

e) Hoe lang andere medewerkers ongeveer bij het bedrijf blijven werken, het verloop,

f) Welk soort contract je aangeboden krijgt, bepaalde- of onbepaalde tijd,

g) En veel meer van dit soort indirecte, maar belangrijke aspecten.

Wat wil ik te weten komen over mijn nieuwe (mogelijk) werkzaamheden?

Nadat je bent aangenomen begint het pas. Juist in de eerste maanden van je functioneren zul je worden ‘bekeken’ en worden gevolgd. In deze periode (en ook later) zul je moeten voldoen aan de verwachtingen en verplichtingen. Maar ook een werkgever heeft in de eerste periode enkele verplichtingen, denk hierbij aan:

a) het uitleggen en toelichten van je werkzaamheden in de eerste periode,

b) het coachen en begeleiden van je werkzaamheden,

c) het aanstellen van een ‘buddy’, de collega die je ondersteunt,

d) regelmatig een gesprek met je en je vertellen hoe het gaat, welke aspecten eventueel nog moeten verbeteren,

e) welke dingen je wel kan doen en welke niet, als het gaat om functionele aspecten die wellicht niet op je functieomschrijving staan.

Conclusie.

Het is zeer belangrijk je een aantal zaken af te vragen alvorens je gaat solliciteren of reageren op een functie. Het is per slot van rekening het ‘aangaan’ van een intensieve, en als het goed is, langdurige relatie. Veel mensen komen er helaas na enkele maanden bij een nieuwe werkgever achter dat het niet de passende werkomgeving is die ze voor ogen hadden en gaan op zoek naar (weer) een nieuwe baan. Dat is niet alleen erg vervelend voor jezelf maar ook voor de werkgever. Ook die zal weer een nieuwe sollicitatieprocedure moeten starten. Als je dus goed hebt geanalyseerd welk soort baan, bedrijf en werkomgeving je zoekt kan het zoeken meer gericht beginnen. Pas dan kun je je voorbereiden, nadat je bent uitgenodigd, op een heel goed sollicitatiegesprek. Lees hierover het artikel: Het sollicitatiegesprek!

 

Salesgids

Salesgids is de internetportal voor slimme en vooruitstrevende salesprofessionals. U vindt hier een breed scala aan trainingen, artikelen, gratis formats, boeken, links en oplossingen voor verkoopsucces. Niet voor niets is Salesgids in korte tijd uitgegroeid tot een toonaangevend platform voor iedereen die zich bezighoudt met verkoop, zowel op uitvoerend gebied als op managementniveau. Salesgids is met bijna 45.000 abonnees en tienduizenden views per maand het grootste internet portal voor verkopers en salesmanagers in Nederland.

info@salesgids.com