Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Motiveren is eigenlijk heel eenvoudig


05 mrt 2018

Er bestaan nogal wat misverstanden en mystieke roze wolken rondom het begrip ‘motivatie’. Vaak is, bij wijze van spreken, wanneer de trainer of goeroe de stad uitrijdt waar de training heeft plaatsgevonden, de motivatie alweer aan het inzakken.

In basis werkt motivatie heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is iets wat je heel erg graag wilt bereiken en je zult merken dat je door deze doelstelling tot alles bereid bent om het te realiseren.

Toen ik een jaar of 8 was, zat er een jongetje bij me in de klas die heel graag wilde fietsen, maar geen fiets had. De reden hiervoor was, dat hij een kunstbeen had en er toen nog geen fiets bestond die met één been aangedreven kon worden. Hij viel min of meer buiten de groep, want hij was de enige zonder fiets en hij voelde zich wat dat betreft vaak uitgesloten. Eigenlijk zou hij een zogenaamde “doortrapfiets” moeten hebben, waarbij de pedalen gewoon door blijven draaien en je alleen kunt remmen met een handrem.

Zo’n fiets kwam er. Hij kon nu z’n kunstbeen als een speer naar voren houden en met z’n linkerbeen de pedalen in beweging brengen. Dat was de theorie, nu de praktijk nog. Hij was gedreven tot in zijn genen en scheurde van de ene kant van de straat naar de andere. De valpartijen waren soms eng om te zien, maar in een ochtend tijd had hij het fietsen volledig onder de knie. Hij had de instelling om koste wat het kost te willen slagen in wat hij deed op dat moment…. Dat is motivatie.

De vraag die dit nu oproept:
hoe doe je dit nu binnen je afdeling of je bedrijf?

Wanneer je als manager of directeur te maken hebt met medewerkers of als verkoopleider met een salesteam: hoe kan je ze dan helpen om gemotiveerd te worden en gemotiveerd te blijven? In feite ligt het antwoord verscholen in het verhaal van het jongetje met zijn fiets.

Motivatie heeft alles te maken met datgene wat mensen willen bereiken, dat wat ze écht willen. Dát wat mensen écht willen komt altijd van binnenuit. Het kan niet worden aangeleverd door iemand anders. Motivatie heeft alles te maken met een positief intern verlangen en het heeft niets te maken met ‘iets moeten’ of ‘als dit, dan…’.

Mensen worden niet gemotiveerd door het uitoefenen en opbouwen van druk, ze moeten worden aangetrokken door hun eigen interne wensen en verlangens.

Wanneer mensen moeite hebben om uitdagende doelen te formuleren binnen hun werk, dan is er sprake van een gemis aan verlangen. Dit zou in veel gevallen zelfs kunnen betekenen, dat het werk wat ze doen geen enkele andere verbinding heeft dan alleen de maandelijkse salarisstrook. Ze leven wat dat betreft de droom van iemand anders.

Het geheim achter motivatie bij een baan is de taken, verantwoordelijkheden en de werkzaamheden te kunnen verbinden met iets wat je persoonlijk wilt bereiken. Een persoonlijke missie, een hoger doel, een persoonlijk intern verlangen wat je binnen een specifieke baan kunt bereiken.

Ik ben me er van bewust dat dit slecht nieuws is voor middelmatige leidinggevenden, supervisors en verkoopleiders, want dit betekent dat veel aangeleerde motivatietechnieken en trucs niet zullen werken.

Wat wél werkt, is tijd en gerichte aandacht te gaan investeren in je mensen, ze beter te leren kennen en te begrijpen wat hun persoonlijke doelen en verlangens zijn en wat ze drijft.

Misschien is het ook verstandig om dit als leidinggevende, supervisor, manager en verkoopleider bij jezelf te doen. De uitkomst, voor jezelf en je afdeling en/of je bedrijf, kan leiden tot een veel hogere productiviteit, lager verloop, minder interne conflicten en veel meer enthousiasme en gedrevenheid. Dat is tenslotte de werking van… motivatie.

Afhankelijk van welke uitkomst je wilt, je zult tevens ontdekken/ervaren dat er medewerkers zijn, die voor zichzelf zullen ontdekken dat ze binnen jouw afdeling/bedrijf niet op de juiste plek zitten en plannen zullen maken om te vertrekken.

Dat is goed voor hun en ook goed voor jou. Ze zullen daarmee plaatsmaken voor mensen die binnen de vrijgekomen baan wel de verbinding vinden met hetgeen er te doen valt en hun persoonlijke missie.

[avatar]

Hans Oelen

Hans Oelen is directeur, trainer en Succescoach van Palaver-trainingen. Salesprofessionals en organisaties op een onderscheidende manier begeleiden, om van daar waar ze nu zijn, te komen bij waar ze willen zijn, staat in zijn denken en handelen centraal.

hansoelen@salesgids.com