Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Linken met iedereen? Ben je gek?


04 apr 2018

Een nieuwe trend waait door Linkedin minnend Nederland. Sinds twee weken staat mijn tijdlijn vol oproepen van mensen om maar massaal met elkaar te linken. Gevolg daarvan is dat ik dagelijks bijna 25 uitnodigingen ontvang. Geen persoonlijk bericht, geen aanleiding, doe niet zo moeilijk joh, gewoon op die “Connect” knop drukken en klaar. Want zeg nou zelf een groot netwerk biedt toch enorm veel kansen? Volg jij deze trend ook? Wellicht toch eerst even nadenken over wat de gevolgen zouden kunnen zijn van het linken met grote aantallen ‘onbekenden’. Want verzamel je zegeltjes of waardevolle contacten?

“Since you are a person I know and trust, I would like to invite you to my network”

Mijn linkstrategie

Bovenstaande regel werd tot eind vorig jaar door LinkedIn getoond, zodra wij met iemand wilde linken. Ik heb me er werkelijk jarenlang over verbaasd. Hoe kan LinkedIn nu waarde voor mij hebben, als ik word beperk tot het uitnodigen van alleen die mensen die ik al ken? Inmiddels – met de nieuwe layout – is de regel verdwenen en zie ik meer en meer mensen LinkedIn gebruiken om ook te linken met mensen die ze graag zouden willen leren kennen. Chapeau!

Als iemand die ik niet ken mij een uitnodiging stuurt, dan stuur ik in veel van die gevallen een berichtje terug om te informeren naar het hoe en waarom van de uitnodiging? Waarom ik zo “moeilijk” doe? Omdat ik graag van nieuwe netwerkcontacten wil weten hoe we waarde aan elkaars netwerk kunnen toevoegen. Iedereen die reageert op mijn vraag, accepteer ik. Ik heb namelijk maar een connectieregel en dat is commitment om 1-op-1 met elkaar te communiceren, zodra een van beide kanten daar behoefte aan heeft.

Commitment om 1-op-1 te willen communiceren is eigenlijk mijn enige voorwaarde om te connecten.

 

De gevolgen van linken met iedereen!

Maar wat nu als je niet zo moeilijk doet als ik? Het levert je ongetwijfeld een groot kwantitatief netwerk op. En hoe groter je eerstegraads netwerk, hoe groter ook je tweedegraads netwerk en laat nu juist in die laag een heleboel commerciële potentie zitten. Misschien niet toevallig dat met name werkzoekenden, recruiters en ZZP’ers de trend om met ‘iedereen’ te willen linken omarmen.

Maar let op! Deze strategie kent namelijk ook nadelen.

LinkedIn Algoritme; je nieuwe connecties zien jouw updates niet!

In je tijdlijn rangschikt LinkedIn de berichten volgens een bepaald algoritme! Wat veel mensen niet weten is dat je primaire bereik (je bereik zonder dat iemand op ‘like’ – ‘comment’ of ‘share’ drukt) vaak slechts 4 à 5% procent bedraagt. Linken met iedereen omdat dan alle nieuwe connecties je updates kunnen zien gaat dus niet op. Veel van je nieuwe connecties zullen nooit wat van je horen!

Engagement op belangrijke updates; je bereik op lange termijn gaat omlaag!

Uit onderzoek (Linkedin & Hubspot) is gebleken dat de meeste engagement op je berichten komt van je ‘peer network’. Het zijn juist je (voormalig) collega’s, vakgenoten, je “offline” sociale netwerk (vrienden/familie) of tevreden klanten die jouw updates van een ‘like’ of ‘share’ voorzien. Wat blijkt uit hetzelfde onderzoek? We reageren bijna niet op updates van mensen waarmee we gelinked zijn, maar die we (nog) niet kennen of kunnen duiden.

Je netwerk aanvullen met ‘onbekenden’ betekent dus ook dat het algoritme van LinkedIn jouw berichten aan minder mensen uit je ‘peer network’ laat zien en aan meer ‘nieuwe mensen’. Het gevolg……? Minder likes, minder shares en uiteindelijk minder bereik en zichtbaarheid.

Inhoud van je eigen Timeline; je ziet andere content/berichten

Het algoritme van Linkedin houdt rekening met eigenlijk alle acties die jij binnen LinkedIn verricht. Welke content vind je leuk, van welke groepen ben je lid, welke bronnen volg jij, maar ook….. met wie link jij.

Nu stel ik ben recruiter in de finance sector! Ik doe mee aan de trend om breed te linken en ik ontvang vandaag 100 uitnodigingen van IT professionals die ik allemaal accepteer. LinkedIn denkt dan dat IT belangrijker voor me is dan Finance, met als gevolg dat ik meer IT gerelateerde berichten in mijn tijdlijn zien en minder berichten van…… Finance gerelateerd nieuws, maar dus ook minder nieuws van mijn opdrachtgevers en vakgenoten uit de Finance hoek. Is dat wenselijk? Geen idee, maar stel je wel de vraag!

Hoe ga je nog waarde aan elkaar toevoegen; je leert elkaar niet (meer) kennen

Zodra je een connectie accepteert is dat meteen hèt moment om even aan elkaar te snuffelen. Probeer het eens, niet alleen accepteren, maar ook een kort berichtje sturen met de vraag hoe je van waarde kunt zijn. Dit kan leiden tot leuke gesprekken, interessante discussies en zelfs nieuwe klanten.

Wat blijkt? Zodra we dit eerste moment missen, zul je in 90% van de gevallen nooit meer iets horen van deze nieuwe connectie. Je verdrinkt figuurlijk in elkaars tijdlijn en contacten en dat is in mijn ogen echt een gemiste kans.

Als ik dan ook lees dat iemand deze week 1500 (!) nieuwe connecties heeft opgedaan, maar ze echt nog wel allemaal een persoonlijk berichtje gaat sturen, denk ik….. nu niet, volgende week niet, nooit niet. Dat is simpelweg onmogelijk vol te houden.

Met welke psychologie dienen we nog rekening te houden?

Mischa Coster is media psycholoog bij Grey Matters en een zeer gewaardeerd netwerk contact van mij. Vanuit zijn expertise vroeg ik hem naar zijn mening over deze trend en dit is wat hij ons wilt meegeven.

Schaarste

Wanneer wij een drempel opwerpen om te linken, wordt een connectie met ons schaarser en exclusiever. Een drempel kan zijn, dat je alleen uitnodigingen accepteert die vergezeld gaan van een persoonlijk bericht, of dat we In Real Life (IRL) elkaar moeten hebben ontmoet. Een dergelijke drempel maakt het netwerkcontact in onze perceptie meer waard, dan iets wat in overvloed en zonder enige tegenprestatie verworven kan worden.

Denk eens aan je klant of opdrachtgever! Wat is zijn linkstrategie, misschien linkt hij alleen met mensen waar hij een bepaalde relatie of connectie mee heeft. Wat doet dit met hem, als hij op zijn tijdlijn jouw oproep voorbij ziet komen om met iedereen te willen linken? Welke waarde heeft jouw connectie voor hem dan nog?

Wederkerigheid

Zodra wij iemand uitnodigen met een persoonlijk bericht, voelt deze persoon in veel gevallen de ‘druk’ om ook even kort woordelijk te reageren. Dat is ook de reden waarom ik ‘onbekende uitnodigingen’ een vraag stel, alvorens te accepteren of waarom ik ieder connectieverzoek van mijn hand vergezeld laat gaan van een persoonlijk bericht.

Sociale bewijskracht

Mischa herkent in deze trend dan ook het ‘normatieve gedrag’. We zien veel mensen in ons netwerk deze trend volgen en denken dat het de nieuwe norm wordt op LinkedIn. In bovenstaande update schrijft de afzender zelfs “de trend is een ongekend succes en volgens mij nu al de nieuwe standaard”. Stel jezelf de vraag: volg jij deze trend omdat het past bij jouw netwerkstrategie, of omdat je het meerdere mensen in je tijdlijn ziet doen en denkt dat het de nieuwe manier van linken is?

Conclusie

Ik juich van harte toe dat mensen LinkedIn gebruiken om hun netwerk te verrijken met nieuwe interessante mensen. Zelf leer ik de meeste mensen ook pas ‘echt’ kennen, nadat ik met ze gelinked ben. Ben je echter wel bewust van de gevolgen van de keuzes om met mensen te linken die je in zijn geheel niet kent en waar je weinig zakelijke raakvlakken mee deelt. Beslis weloverwogen of je aan deze trend wilt meedoen en volg niet klakkeloos anderen in je netwerk. Tenslotte deze tips:

  1. als je een oproep van iemand ziet om te linken, stuur dan even een persoonlijk berichtje mee, waarin je aangeeft waar je de oproep gezien hebt en waar jij LinkedIn voor gebruikt (welke expertise/kennis heb jij?) #Persoonlijk
  2. als je een connectieverzoek van iemand krijgt, vraag je dan bij het accepteren af (op basis van het profiel), of dit niet meteen het juiste moment is om een kort introductiebericht te sturen aan je nieuwe netwerkcontact. #Duiding
  3. Wees bewust van het effect wat deze trend heeft op je eigen tijdlijn en dat het moeilijk is in de gratis variant van LinkedIn om je tijdlijn te filteren op relevante en voor jou interessante onderwerpen #Relevantie
  4. Gaat je bereik omlaag onder je ‘peer network’, probeer dan wanneer je belangrijke berichten plaatst een aantal mensen van je ‘peer network’ te taggen. Op die manier weet je zeker dat deze mensen je berichten te zien krijgen #Taggen
  5. Mensen accepteren is makkelijk, op den duur mensen systematisch gaan verwijderen (omdat je er nooit iets van hoort of ziet) is een stuk lastiger en echt zonde van je tijd. Bedenk dus goed of het volgen van deze trend een bevlieging is vanuit je huidige situatie of iets wat je langere tijd wilt voortzetten #Keuze

Met interesse mijn blog gelezen en wil je met mij linken? Leuk! Ik waardeer een korte motivatie in je uitnodiging.

Alle blogs van Richard zijn hier te vinden, deze blog is met toestemming overgenomen van deze originele vermelding.

[avatar]

Richard van der Blom

Richard van der Blom is Social Selling en LinkedIn expert, auteur "Social Media Management" en organisator van het jaarlijkse LinkedIn Congres. Hij spreekt regelmatig op congressen en seminars over LinkedIn en Social Selling. Daarnaast helpt hij organisaties en salesteams met het implementeren van Social Selling (verhoogde leadgeneratie door slim en sociaal (online) actief te zijn). Vanuit zijn recruitment achtergrond verzorgt hij tevens regelmatig LinkedIn trajecten en trainingen op het gebied van mobiliteits- en outplacementvraagstukken.

richardvanderblom@justconnecting.nl