Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Hoe werkt het LinkedIn Algoritme?


28 okt 2019

Facebook-achtige video’s, advertenties van bedrijven, vacatures, berichten van steeds weer dezelfde mensen. Het LinkedIn algoritme is een hot onderwerp. Wat is het nut van 1.000 connecties, als LinkedIn jouw bericht toch niet bij al die connecties in de tijdslijn plaatst? In deze blog vind je naast wat statistieken uit eigen research ook de meest belangrijke ingrediënten van het algoritme en hoe je er je voordeel mee kunt doen, om blijvend bereik te genereren.

Onze tijdlijn is veranderd

Vergeleken met twee jaar geleden (november 2016) heeft onze tijdlijn een metamorfose ondergaan. Sinds 2014 houden wij iedere maand data bij over welke soort en type content onze tijdlijn domineert. In onderstaande grafiek zien we een aantal belangrijke verschuivingen.

  1. Nieuwsberichten met daarin een link naar een externe website domineren nog steeds onze tijdlijn, ze vormen voor ruim 40% onze feed. Wat wel opvalt is dat nieuwsberichten met links naar andere pagina’s binnen LinkedIn minder vertoond worden. Dit verklaart wellicht de enorme terugval in bereik en engagement van artikelen (zoals deze die je nu aan het lezen bent).
  2. Opvallend is dat berichten die uitsluitend bestaan uit tekst, dus zelfs zonder afbeelding, ook weer meer bereik krijgen (van 2 naar 6%).
  3. De grote nieuwkomer in onze tijdlijn is natuurlijk “native video”, bijna 1 op de 6 berichten is een native video. Dit gaat onder meer ten koste van nieuwsberichten waar verwezen wordt naar YouTube video. Het algoritme beloont dus video, waarbij de kijker niet weg wordt geleid van LinkedIn.
  4. Bedrijven hebben het moeilijk in de tijdlijn, bereik van organische updates fluctueert tussen 2 en 4%(!) Wanneer je dus een Company Page hebt met 1.000 volgers, vertoont LinkedIn je update nog maar aan 20 tot 40 van die volgers. Dat verklaart ook de toename van gesponsorde bedrijven updates in onze tijdlijn.
  5. Redelijk nieuw is de mogelijkheid om je te abonneren op hashtags, wanneer je dat doet en ook nog een aantal Influencers volgt, dan zie je ook deze berichten, zij het met mate (2%) in je tijdlijn verschijnen.

Conclusies tijdlijn

Ondanks de vele berichten dat externe links door LinkedIn in de ban gedaan zouden worden (waarvoor ik het bewijs nooit echt gevonden heb), zijn deze nog steeds verantwoordelijk voor bijna de helft van alle getoonde berichten. Native video is behoorlijk in opmars en kent ook gemiddeld 3 tot 4x zoveel bereik en engagement dan andere posts. Ben je beheerder van een Company Page en plaats je alleen organisch (niet betaald), dan heb je engagement van je collega’s, klanten en relaties nodig om nog substantieel bereik te kunnen halen.

Recente wijzigingen in het algoritme

LinkedIn is in 2018 druk geweest met het optimaliseren van het algoritme. Wil je weten hoe LinkedIn op basis van AI onze tijdlijn analyseert, dan is dit artikel het lezen zeker waard. Meest belangrijke is dat LinkedIn hierbij uitgaat van onderstaande 3 factoren:

Niet langer wordt alleen je eigen bereik en engagement in het verleden meegenomen, ook de acties die jezelf verricht, worden geanalyseerd om een zo waardevol mogelijke tijdlijn aan je te presenteren.

Meer recent heeft LinkedIn een significante wijziging doorgevoerd in het algoritme. In de basis komt het er op neer dat de ‘grote’ content creators zoals bv. de LinkedIn Influencers (Richard Branson, Barack Obama etc.) minder bereik krijgen, en de locale creator met bv. ‘slechts’ 500 connecties meer getoond gaat worden. Wil je hier alle ins en outs over lezen, dan is dit artikel een aanrader.

Zelf merk ik wel degelijk de wijzigingen, ik zie ‘meer’ nieuws van mensen waarmee ik vaker contact ben of recentelijk gelinkt ben. Helaas zie ik ook meer “Facebook-content”, grappige video’s zonder duidelijke toegevoegde waarde (behalve een glimlach) voor de ontvanger. Ook de posts met “Type “JA” in de comment als je dit ziet”, krijgen blijkbaar voorrang, en laat ik daar nu juist niet op zitten te wachten

Het nieuwe algoritme in de praktijk!

Hoe werkt het algoritme nu in de praktijk en met welke handelingen trigger je het algoritme?

Nieuwe connecties

Zodra je een nieuwe connectie maakt, zul je de eerste dagen de berichten van deze persoon met voorrang in je feed zien. LinkedIn gaat ervan uit dat je linkt met een bepaalde reden en ondersteunt ons bij het leren kennen en herkennen van elkaars expertise. Vanuit commercieel belang is dit natuurlijk ook interessant, want zodra je linkt met een potentiële klant, komen de updates dus sneller in de wederzijdse feed voorbij (lees: kans!).

Interacties worden beloond

Van de connecties waarbij je regelmatig een update voorziet van een like, comment of deelt, komen de volgende updates ook sneller weer een beeld. Dit biedt kansen, maar ook gevaren. Kans vanwege het feit dat je dus met gerichte interacties, de relatie en informatie met (potentiële) klanten kunt versterken. Gevaren, omdat wanneer je binnen een bepaalde organisatie de afspraak hebt om elkaars content te liken of delen, je eigen tijdlijn met name intern gericht wordt. Zo zou je interessante updates van andere belangrijke connecties dus kunnen mislopen.

Regelmatig contact

Communiceer je regelmatig via de LinkedIn message functie? Dan zul je zien dat de mensen waarmee je regelmatig contact hebt, eveneens voorrang krijgen in je tijdlijn.

Maak en deel jij video’s?

Stel je gaat naar een netwerkbijeenkomst of een seminar. Normaal was mijn advies dan om een foto te maken en aan je netwerk te laten weten waar je was, met wie en welke reden. Nu zou je beter met je smartphone een korte video-impressie kunnen maken (meer dan 3 sec. is voor het algoritme al genoeg). Wanneer je dit vervolgens voorziet van dezelfde tekst, zul je zien dat je gemiddeld 4 tot 5 keer meer bereik krijgt.

Like de ‘like’

In het nieuwe algoritme wordt het beloond, wanneer je reageert op het verkregen engagement. Huh? Stel je doet een update en je krijgt comments, voorzie deze dan even van een like of reageer woordelijk op het commentaar. Hierdoor trigger je het algoritme om deze post, vanwege het engagement nog aan meer mensen te laten zien.

‘Virale’ updates

Ik heb er zelf niks mee, maar blijkbaar werkt het prima in het nieuwe algoritme. Mensen oproepen om iets te mogen ontvangen wanneer ze “Ja, ik wil” of een ander gewenst antwoord als comment onder jouw update schrijven. Hoe meer reacties namelijk, hoe verder LinkedIn het algoritme voor je opendraait. Echter, bedenk wel dat hoe meer jezelf op deze posts reageert, hoe meer je dergelijke content in je tijdlijn ziet.

#

Sinds een aantal maanden kun je jezelf abonneren op een aantal onderwerpen (de zogenaamde hashtags), LinkedIn plaatst content met deze onderwerpen ook met voorrang in je tijdlijn, een mooie manier dus om nieuwe content en mensen te ontmoeten op basis van wederzijds interesses.

Je SSI score weegt mee?

Niet bewezen, niks over te vinden op Google. Toch zie ik in mijn trainingen dat mensen met een hoge Social Selling Index over het algemeen meer organisch bereik krijgen dan mensen die zelden iets met LinkedIn doen. De grootte van hun netwerk (het aantal connecties) is hierbij niet van belang. Eigenlijk best wel logisch, want wanneer je een hoge SSI-score hebt, spendeer je veel tijd aan het toevoegen van waarde aan LinkedIn en je netwerk.

Wil jij weten wat je SSI-score is, lees dit artikel, hier staat de link naar je SSI-score.

En nu?

Nu wens ik je heel veel succes bij het netwerken, het opdoen van mooie, inspirerende connecties die bijdragen aan groei van jouw onderneming en jou als professional.

[avatar]

Richard van der Blom

Richard van der Blom is Social Selling en LinkedIn expert, auteur "Social Media Management" en organisator van het jaarlijkse LinkedIn Congres. Hij spreekt regelmatig op congressen en seminars over LinkedIn en Social Selling. Daarnaast helpt hij organisaties en salesteams met het implementeren van Social Selling (verhoogde leadgeneratie door slim en sociaal (online) actief te zijn). Vanuit zijn recruitment achtergrond verzorgt hij tevens regelmatig LinkedIn trajecten en trainingen op het gebied van mobiliteits- en outplacementvraagstukken.

richardvanderblom@justconnecting.nl