Generatie Z is verwend, overgevoelig en bemoeizuchtig. Ze willen nauwelijks werken en verwachten voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten: maximaal 24 uur werken, maar wel een salaris verdienen voor iemand die 40 uur op de werkvloer staat. Ze willen – het liefst tot in detail – weten wat er binnen het bedrijf speelt, maar lijken niet te begrijpen dat ze eerst ervaring op horen te doen voordat ze zich overal tegenaan mogen bemoeien. Maar ja, die ervaring doe je niet op als je ergens maar drie maanden blijft hangen. Want dat is wat ze doen. Ze hoppen van baan naar baan. Zo snel als ze binnen komen fladderen, zo snel zijn ze ook weer vertrokken als het ze even niet aanstaat. En als ze al blijven plakken, lijkt de motivatie ver te zoeken…
Dat is hoe er over Gen Z gedacht wordt, toch? En dat is zonde. Want het probleem is helemaal niet dat deze generatie niet wil werken. Het gaat juist om het gat dat is ontstaan tussen wat organisaties aanbieden en wat Gen Z verwacht. Zowel in leiderschap, organisatiecultuur als in werving & selectie. Een nieuwe generatie brengt altijd veranderingen met zich mee. En het zijndan ook precies die veranderingen die nu voor problemen op de werkvloer zorgen.
Organisaties hebben onvoldoende kennis van en inzicht in de wensen en behoeften van deze nieuwe generatie. Met als gevolg dat het ze niet lukt om de Gen Z’ers aan zich te binden, vacatures niet vervuld worden en kennis binnen de organisatie verloren gaat.
Wil je dit voorkomen? Dan zal er nu actie ondernomen moeten worden. Hoe je het ook wendt of keert, we hebben deze nieuwe generatie werkenden heel hard nodig om de gaten op de arbeidsmarkt op te vullen. Want Nederland vergrijst, dat is geennieuws meer. Maar dat dat ook betekent dat de arbeidsmarkt alleen maar krapper wordt, daar had je misschien nog niet over nagedacht.
Al sinds 2021 zijn er meer openstaande vacatures dan werklozen in Nederland en dit verschil wordt de komende jaren alleen maar groter. Vanaf 2029 zullen per jaar meer mensen de pensioengerechtigde leeftijd bereiken dan dat er nieuwe mensen op de arbeidsmarkt toetreden, Netto krimpt de beroepsbevolking dus.
Sluit je nu de Gen Z’ers uit, dan creëer je een gigantisch probleem voor de toekomst!
De vraag is eigenlijk: “hoe kan ik deze nieuwe generatie werkenden voor mijn organisatie laten werken?” En het antwoord is helemaal niet zo ingewikkeld: zorg er als organisatie voor dat je begrijpt wat voor Gen Z van belang is. Leer deze generatiebeter kennen. Waar hechten ze waarde aan? Wat is er nodig om ze te laten blijven enop welke manier kun je al hun potentieel echt tot bloei laten komen?
Ik heb push- en pullfactoren ontwikkeld op de thema’s werving & selectie, organisatiecultuur en leiderschap. Als je op deze drie thema’s de juiste snaar raakt, geloof ik dat je als organisatie prima in staat bent om Generatie Z aan te trekken en te behouden!
Wil je verder lezen? Ga dan naar de download pagina en download de whitepaper!
Claudia is Gen Z expert binnen Redfoxblue. claudia.van.dalen@redfoxblue.nl 06-47330759
claudia.van.dalen@redfoxblue.nl