Betekenisvol ondernemen wint snel aan populariteit. Denk aan het succes van Tony’s Chocolonely, Triodos Bank en het Amerikaanse TOMS. Maar hoe word je een betekenisvol merk? Een bedrijf met een positieve impact op het leven van klanten, medewerkers en maatschappij? Dat lees je in Good Business.
Ondernemingen als Tony’s Chocolony, Patagonia, Tesla en TOMS zijn de nieuwe A-merken. Ze groeien niet alleen hard, maar maken ook winst en zorgen voor een positieve impact op de wereld. Daarnaast zijn marktgiganten als Unilever (Sustainable Living Plan) druk bezig om ook de omslag te maken naar duurzaam ondernemen. Zelfs Mark Zuckerberg belooft dat Facebook zich meer gaat richten op ‘betekenisvolle interactie’. Dat schrijft marketeer en ondernemer Markward van der Mieden in zijn boek Good Business – Hoe je het goed kunt doen door goed te doen.
De trend is duidelijk: betekenisvol ondernemen wordt de nieuwe norm. Een nieuw tijdperk waarin het draait om de betekeniseconomie (The Purpose Economy). Slim, want bedrijven met een oprechte en heldere ‘purpose’ blijken succesvoller te zijn dan bedrijven die puur winstgedreven zijn. Ze hebben gelukkigere medewerkers, groeien drie keer sneller en vierhonderd procent beter in omzet dan hun branchegenoten. Wie wil dat niet?
Dat brengt ons bij de centrale vraag van het boek: hoe bouw je een business die positieve impact én winst maakt? Het antwoord geeft de auteur met vlotte pen in 46 korte hoofdstukken. Met een aaneenschakeling van marketing- en ondernemersvragen, ontwikkelingen en trends, handige modellen, korte opdrachten en veel voorbeelden uit binnen- en buitenland. Ook put de auteur regelmatig uit eigen ervaring als algemeen directeur van Zorgeloosch.
Het boek kent vijf delen die niet als zodanig in de hoofdstukindeling voor komen. Deel 1 (Positieve impact) gaat over het ontdekken van het ‘gat in de maatschappij’ in plaats van het bekende ‘gat in de markt’. Dus kijken welke kansen er zijn op sociaal, ecologisch of technologisch gebied. Als je dat gevonden hebt volgt deel 2 (Positionering). Daarin staat het ontwikkelen en positioneren van een betekenisvol merk centraal.
Want met alleen mooie merkbeloften zoals ‘100% slaafvrije chocola’ (Tony’s Chocolonely) of ‘duurzaam bankieren’ (Triodos Bank) ben je er niet, ze moeten wel waargemaakt worden. Deel 3 (People) gaat dan ook over de medewerkers die het in de praktijk moeten doen. Merkwaarden vormen daarbij het kompas want het gaat niet zozeer om wát je doet, maar hóé je alles doet. Waarbij een onderneming meerdere groeifasen doorloopt, van startup tot volwassenheid.
Het ontwikkelen van producten en diensten met impact komt aan bod in deel 4 (Product). Wat bied je precies aan? Op welke klantbehoefte speel je in en wat is het voordeel voor de klant? Het boek sluit af met deel 5 (Proces) waarin de inrichting van de waardeketen en het dienstverleningsproces centraal staat.
Door het boek heen lezen we over betekenisvolle merken als Vandebron, MUD Jeans, SnappCar, De Vegetarische Slager en Dopper die op innovatieve wijze het verschil willen maken. Met businessmodellen en waardeproposities die draaien om zelf-produceren (prosumer), delen, hergebruiken, technologische innovatie, betalen per gebruik (pay per use) en koop één, geef één (buy one, give one).
Je hebt het als lezer niet snel door, maar goed beschouwd is Good Business een combinatie van marketing- en ondernemersboek. Niet vreemd gezien de achtergrond van de schrijver. We komen bekende marketingtermen en modellen tegen als positioneringsmodel, merkkompas, merkwaarden, Unique Buying Reasons (UBR), Business Model Canvas, Waardepropositie Canvas en Blue Ocean Strategy. Ook introduceert de auteur zijn eigen ‘Groeipropeller’ met de onderdelen Positionering, People, Product en Proces. Inderdaad, vier van de vijf delen in het boek.
Verder komen de vijf groeifasen van een bedrijf aan bod met onderwerpen als ‘collega-reis’ (employee journey), werving en selectie van talent en teamwork met eigenaarschap, heldere rollen en onderlinge feedback. Ook schrijft de auteur over het ‘Growth Hacking’-proces om te komen tot innovaties met impact en de OSGM-methodiek om jouw betekenisvolle strategie op één A4 vast te leggen. Allemaal ingrediënten voor het bouwen van business met impact.
Good Business is een inspirerend boek dat vlot wegleest. Met bruikbare inzichten, praktische handvatten en stimulerende voorbeelden uit de praktijk. Goed materiaal om verder te bouwen aan je eigen betekenisvolle onderneming. Het boek is een aanrader voor iedereen die een positieve impact wil maken op het leven van zijn klanten, medewerkers en maatschappij. Dus vraag je niet af wat je wilt doen en hoeveel je wilt verdienen, maar voor wie je iets wilt doen en wat je voor hen wilt betekenen!
Deze recensie is met toestemming overgenomen van www.indora.nl
Sjors van Leeuwen (Indora Managementadvies) is zelfstandig adviseur op het gebied van klantgericht ondernemen (CRM), strategie en marketing. Hij is auteur van succesvolle boeken als 'CRM in de praktijk', 'Klant in de driver’s seat', 'Innovatieblunders', 'Hoe Agile is jouw Strategie' en 'Zorgmarketing in de praktijk'.
info@indora.nl