Welke impact heeft de Coronapandemie op jouw marketingcampagnes? Heb je moeite met het genereren van leads? Heb je veel campagnes moeten uitstellen? Of lukt het je allemaal wel, maar merk je dat het speelveld van B2B-marketing en -sales verandert?
De vele lockdowns, het stilleggen van de economie en afgelaste beurzen en evenementen zijn jouw bedrijf waarschijnlijk niet in de koude kleren gaan zitten. Veel aandacht ging en gaat nog steeds uit naar de juiste handelswijze tijdens deze acute crisis. Maar de periode ná de lockdown bepaalt het langetermijnsucces van jouw bedrijf.
Hoe bereid je je B2B-marketingcampagnes voor op het post-Coronatijdperk? Benut de onderstaande waardevolle inzichten en tips.
B2B-marketingcampagnes zijn altijd een combinatie van inspelen op compelling events op de korte termijn en een strategie voor de lange termijn.
Het is belangrijk om in touch te blijven met je klanten, ook als de verkoop even stilligt door de lockdown. Wat speelt er bij je doelgroep? Welk probleem geeft je prospect of klant nu de grootste hoofdpijn? Wat wil hij oplossen of vermijden? Hoe heeft Corona de branche van je klanten veranderd? Wees flexibel en speel in op actuele problemen en kansen.
Tegelijkertijd is het cruciaal om te werken aan je marketingstrategie voor de lange termijn. Wat wil je bereiken in de wereld na Corona? Die wereld komt steeds dichterbij nu de vaccinatieprogramma’s steeds sneller draaien. Je wilt niet dat je bedrijf na Corona alsnog achterblijft, omdat je niet de juiste marketinginvesteringen hebt gedaan.
Focus je dus niet alleen op de waan van de dag, maar werk ook aan de zichtbaarheid van je merk en je bedrijfsverhaal voor de lange termijn.
Maar hoe ziet die lange termijn eruit? Ook als het Coronavirus uitdooft, zal de economie de klappen nog een tijd voelen. Zeker corporates en MKB-partijen die internationaal actief zijn zullen merken dat de wereld na Corona niet business as usual is.
Naast de economische crisis, zijn de spelregels van B2B-marketing en -sales deels veranderd. Deze veranderingen zijn niet meer weg te prikken met een vaccin. De wereld is nou eenmaal niet meer hetzelfde. En dat heeft invloed op jouw marketingcampagnes.
Wat zijn de trends van dit nieuwe normaal?
Door Corona worden alle fysieke evenementen, beurzen en congressen afgelast en moet alles wel online. Marketing- en salesprofessionals hebben steeds meer online contact met hun prospects en leads. Bijvoorbeeld via webinars of chatten via social media.
Maar deze verschuiving naar online is natuurlijk al veel langer bezig en zal daarom ook niet zomaar stoppen. Bovendien is het maar de vraag of we in het post-Coronatijdperk weer zorgeloos van internationaal congres naar congres hoppen, nu we de vernietigende realiteit van een pandemie kennen.
Wanneer zet je welke online marketingtechniek in? MarketingTribune ontdekte dat prospects contact bleven zoeken tijdens de Coronacrisis, terwijl reacties op salesgerichte e-mails uitbleven. Online marketing draait om de dans tussen twee technieken:
Als je met je bedrijf opereert in een meer traditionele branche, zoals de bouw en de maakindustrie, blijven traditionele kanalen en instrumenten waarschijnlijk belangrijk voor je business. Maar voor de meeste B2B-bedrijven geldt: investeer in online marketingcampagnes.
De tweede trend sluit nauw aan bij de vorige: het meeste klantcontact is niet alleen online, maar vindt ook een-op-een plaats. Klanten hebben meer behoefte aan echt contact dan massale communicatie-uitingen.
Door het vele thuiswerken zijn mensen vaker alleen en worden ze overspoeld met digitale informatie. Logisch toch, dat de voorkeur uitgaat naar een videocall, online adviesgesprek of persoonlijke e-mail in plaats van een algemene nieuwsbrief of advertentie? Corona doet ons beseffen hoe geïsoleerd we leven in deze individualistische informatiemaatschappij. En hier willen we verandering in.
Draag bij aan de oplossing en heb meer persoonlijke interactie met je klanten. Richt je op specifieke doelgroepen in plaats van de massa. Bouw bijvoorbeeld een online community voor je ideale klanten waar je makkelijk persoonlijk contact met ze legt. Denk aan LinkedIn-groepen, maar ook aan nieuwe kanalen zoals Clubhouse en TikTok.
Artikel met toestemming overgenomen van originele bron Dutchmarq
Paul Hassels Mönning is managing partner van dutchmarq. Hij werkt inmiddels ruim twintig jaar op het snijvlak van marketing, sales en IT. Vanuit dutchmarq helpt hij bedrijven in de B2B-sector om meer rendement uit digitale marketing en sales te halen. www.dutchmarq.com
info@dutchmarq.com