Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Communities


21 mrt 2018

Het opzetten van een community is iets wat de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Er zijn natuurlijk de grote, bekende communities zoals www.hyves.nl, www.face-book.com en www.myspace.com. Maar de kansen voor communities liggen vooral in de niches. Een voorbeeld hiervan is www.indipenda.nl, een sociale website speciaal voor gescheiden vrouwen.

“Een online community is een virtuele plek waar mensen met gemeenschappelijke kenmerken op vaste basis bij elkaar komen, om elkaar direct of indirect te helpen in het verwezenlijken van doelen, verwachtingen en activiteiten door middel van het delen van informatie en ideeën, waarmee zij bijdragen aan het duurzaam ontwikkelen van een gemeenschap”

Hiermee wordt gezegd dat een community een plek is voor mensen met een gezamenlijke interesse. Door gebruik te maken van de community realiseren de gebruikers een gezamenlijk doel. Voorbeelden van communities:

 

Gemeenschappelijke kenmerken

Elkaar helpen met…

Hyves

Vrienden

Mensen leren kennen

LinkedIn

Connecties

Netwerk, banen, opdrachten

Last.fm

Muzieksmaak

Nieuwe muziek leren kennen

Twitter

Interesses, connecties

Informatie overload

Del.icio.us

Weblinks

Nieuwe sites vinden

Alumni netwerk

Studie

Netwerk, banen, opdrachten

Flickr

Onderwerpen, locaties, foto’s

De wereld ontdekken

Indipenda.nl

Gescheiden vrouwen

Lotgenoten vinden, hoe nu verder, hoe zaken aan te pakken

 

Verschil online community en portal

Portals zijn websites die content aanbieden over een gemeenschappelijk onderwerp. Een goed voorbeeld is een lokale nieuwssite zoals www.waldnet.nl, of bijvoorbeeld de dochterpagina’s van marktplaats.nl.

De gebruiker als creator

Het grote verschil tussen een portal en een community is de mate van eigen inbreng. Waar een portal zelf informatie inbrengt en beheert, zijn de rollen bij een community omgekeerd. De gebruiker is namelijk de creator bij een community. Zo is geenstijl.nl duidelijk een portal en nujij.nl een community. Geenstijl.nl post zelf de content en laat leden hierop reageren. Bij nujij.nl creëert én beheert de gebruiker de content.

Waarom een community, en niet een portal beginnen?

Eigenaren van online communities hebben een aantal voordelen tegenover eigenaren van portals. Deze voordelen zijn voornamelijk te danken aan de effecten van user generated content.

Zelfpromotie

Een voordeel van een community is dat het zichzelf promoot. Zo wordt nujij.nl volledig gerund door de gebruiker. De gebruiker schrijft nieuwsitems, stemt op deze items en stuurt deze door. Een community promoot zichzelf meer ten opzichte van een portal omdat gebruikers eigen input creëren. En eigen content zorgt ook voor eigen PR. Op nujij.nl zie je dit heel duidelijk met het doorsturen van artikelen om kennissen te laten stemmen.

The membership life cycle

Hoe meer macht de gebruiker heeft, hoe interessanter de community is voor de gebruiker. Hoe dit werkt zie je in de ‘membership life cycle’. Juist doordat er verschil ontstaat in de gebruikers, zal een community zichzelf promoten.

Doordat een regelmatige bezoeker (regular) erg actief is en communiceert met andere gebruikers, trekt dit nieuwe gebruikers (visitors en novice) aan om actief te participeren. De oudere gebruikers (leader en novice) modereren de community en zorgen dat de kwaliteit en sfeer worden gewaarborgd. Het opstarten, beheren en succesvolexploiteren van online communities.

Duurzaamheid

Stel je hebt een portal. Dan betekent dit dat je zelf bepaalt wat er op de website wordt geplaatst. Je weet zeker dat de kwaliteit blijft gewaarborgd. Maar als je een community start, en je deze in het begin goed begeleidt, waarborgt deze zijn eigen kwaliteit. Ook springt de community snel in op nieuwe ontwikkelingen en trends.

Dit zie je bijvoorbeeld op nujij.nl en het Fok! Forum. Op beide communities zijn de gebruikers volledig in controle over de inhoud. De kracht van deze communities zit hem dan ook in de altijd actuele informatie die ook beheerd wordt door de gebruiker. Dit maakt een community duurzaam. Als eigenaar hoef je niet constant te zoeken naar informatie die interessant is voor je doelgroep. Je gebruikers onderhouden, én actualiseren hun community zelf.

Hoe maak je een online community succesvol?

Peter Drucker (1973): “the aim of marketing is to make selling superfluous. The aim of marketing is to know and understand the customer so well that the product or service fits him and sells itself.”

De kern van deze uitspraak heeft vooral te maken met één ding: luisteren. Wanneer er enthousiasme voor het onderwerp is, zullen leden met kritiek en ideeën komen voor de community. Luister hiernaar. Voeg nieuwe functionaliteiten toe, optimaliseer het design en blijf vernieuwen.

Wat zijn de verdiensten?

Het opzetten van een community kost gemiddeld 1,5 tot 2 jaar. De verdiensten zijn vergelijkbaar bij het opzetten van de content website.

[avatar]

Alex van Ginneken

Alles weten over Internet Marketing? Bezoek eens http://www.DeBlauweDoos.nl/

alex@debestekoffie.nl