Heb je personeel in dienst om de producten en/of diensten van je bedrijf aan de man te brengen? Dan is de kans groot dat zij regelmatig het hele land of de regio doorreizen om nieuwe klanten te vinden. In dat geval kan het handig zijn om gebruik te maken van bedrijfsauto’s. Verdiep je hier goed in, want er zijn verschillende mogelijkheden als je jouw personeel in een auto van de zaak wilt laten rijden. Om je op weg te helpen, zetten wij hier een aantal opties op een rijtje.
Als we het over een bedrijfsauto hebben, denk je waarschijnlijk al snel aan kopen. Aangezien je het voertuig voor zakelijke doeleinden gaat gebruiken, kun je hem financieren met geld van je bedrijf. Het voordeel hiervan is dat je bepaalde kosten als zakelijke kosten op mag voeren. Dit geldt onder meer voor de aanschafprijs van de auto. Maar ook voor brandstof en onderhoud. Ook de kosten die je maakt voor het verzekeren van je bedrijfsauto worden door de Belastingdienst vaak als zakelijke kosten beschouwd. Doordat je deze kosten af mag trekken van de inkomsten- en omzetbelasting, brengt dit vaak fiscale voordelen met zich mee.
Rijdt jouw personeel in een auto van de zaak? Dan sta je misschien toe dat ze het voertuig ook privé gebruiken. Hier is niets op tegen, maar het kan je personeel wel extra geld kosten. Als zij meer kilometers privé rijden dan op voorhand is afgesproken, krijgen zij namelijk te maken met bijtelling. Er wordt in dat geval een percentage van de cataloguswaarde van de auto bij het inkomen van de persoon in kwestie opgeteld. Het gevolg hiervan is dat hij mogelijk meer belasting moet betalen. De hoogte van de bijtelling hangt overigens niet alleen af van de cataloguswaarde, maar ook van de uitstoot.
Wie denkt dat het alleen mogelijk is om een bedrijfsauto te kopen, heeft het mis. Veel bedrijven kiezen tegenwoordig namelijk voor zakelijk leasen. Heb je tegelijkertijd meerdere auto’s nodig? Dan is zakelijke lease bijzonder interessant. Je hoeft namelijk niet in één keer een groot bedrag te betalen, want de leasemaatschappij financiert de aanschaf van het voertuig. Om er gebruik van te maken, betaal je iedere maand een vast bedrag aan de partij van wie je de auto leaset.
Bovendien biedt zakelijke lease ook andere voordelen. Onderhoud, reparaties, verzekeringen en belastingen kunnen vaak worden opgenomen in het leasecontract, waardoor bedrijven zich geen zorgen hoeven te maken over deze bijkomende kosten. De leasemaatschappij neemt de verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van de voertuigen, waardoor het operationele gemak wordt vergroot.
Net als bij private lease zijn er ook bij zakelijke lease verschillende leasevormen waaruit je kunt kiezen. Hieronder zetten wij de bekendste twee leasevormen voor je op een rijtje: operational lease en financial lease.
Bij deze leasevorm zijn vrijwel alle kosten bij de leaseprijs inbegrepen. De leasemaatschappij betaalt bijvoorbeeld de kosten voor onderhoud en reparaties. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over onverwachte uitgaven voor deze zaken. Ook zullen zij de bedrijfsauto verzekeren en dragen ze belasting af. Het enige waar je zelf verantwoordelijk voor blijft, zijn eventuele boetes en de kosten voor brandstof. Boetes die je ontvangt tijdens het gebruik van de bedrijfsauto dien je zelf te betalen. Daarnaast zijn de kosten voor brandstof voor jouw rekening. Een belangrijk aspect van operational lease is dat de auto altijd eigendom blijft van de leasemaatschappij. Dit betekent dat je de bedrijfsauto moet teruggeven zodra het leasecontract ten einde loopt. Je hebt dus geen mogelijkheid om de auto te behouden of te kopen na afloop van het contract.
Waar praktisch alle kosten bij operational lease bij de prijs zijn inbegrepen, is dit bij financial lease niet het geval. Bij deze leasevorm ben je zelf verantwoordelijk voor het betalen van onderhouds- en reparatiekosten, evenals de verzekeringspremie en belastingen. Deze kosten komen bovenop de maandelijkse leasebetaling. Hoewel dit extra verantwoordelijkheid met zich meebrengt, heeft financial lease één groot voordeel: aan het einde van het leasecontract word je eigenaar van de auto, mits je alle betalingen tijdig hebt voldaan. Dit betekent dat je na de volledige leaseperiode de auto kunt behouden zonder verdere verplichtingen jegens de leasemaatschappij. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je elke maand op tijd betaalt om je eigendomsrechten veilig te stellen. Als je echter de betalingen niet nakomt, kan de leasemaatschappij de auto terugvorderen en ben je het eigendom ervan kwijt.
Salesgids is de internetportal voor slimme en vooruitstrevende salesprofessionals. U vindt hier een breed scala aan trainingen, artikelen, gratis formats, boeken, links en oplossingen voor verkoopsucces. Niet voor niets is Salesgids in korte tijd uitgegroeid tot een toonaangevend platform voor iedereen die zich bezighoudt met verkoop, zowel op uitvoerend gebied als op managementniveau. Salesgids is met bijna 45.000 abonnees en tienduizenden views per maand het grootste internet portal voor verkopers en salesmanagers in Nederland.
info@salesgids.com