Voor werkzoekenden is een sollicitatiegesprek niet alleen het moment om zichzelf te bewijzen, het is namelijk ook een uitgelezen kans om de organisatie beter te leren kennen. Een spannend moment natuurlijk, voor beide partijen. Maar hoe kom je het beste uit de verf bij een sollicitatiegesprek? Manon ten Holter, corporate recruiter bij YoungCapital, deelt haar gouden tip: “stel je open en voer het gesprek op basis van gelijkwaardigheid.”
Volgens Manon ten Holter is een goed sollicitatiegesprek vragenvuur. “Het is tweerichtingsverkeer. Daarom creëer ik altijd een open sfeer, waarbij ook de sollicitant zich vrij voelt om vragen te stellen.”
Ten Holter vervolgt: “Het liefst zitten we niet tegenover elkaar, maar aan een ronde tafel of een driehoek. Het cv leg ik nog even aan de kant. Eerst vertel ik iets persoonlijks over mezelf, om het ijs te breken. Ik geef de ander mijn volle aandacht en leg nooit mijn telefoon op tafel. Met mijn open, geïnteresseerde houding hoop ik hetzelfde te bereiken bij de ander.”
Indruk maak je vóór, tijdens en na het gesprek, vindt Ten Holter. “Niet alleen het gesprek zelf telt. Ook het contact voor- en achteraf, de ontvangst de koffie. Het draagt allemaal bij aan de beleving. Ook een goed idee: loop een rondje door het gebouw met een kandidaat die je een goede match lijkt. Alles om hem een zo volledig mogelijk beeld te geven.”
Volgens Ten Holter is het belangrijk om de sollicitant te voorzien van complete informatie. “Ik heb twee doelen: de kandidaat leren kennen en hem zo geïnformeerd mogelijk weer laten gaan. Ik neem altijd iemand mee die een vergelijkbare rol heeft en die onze organisatie goed vertegenwoordigt. Die persoon kan uit eigen ervaring over de functie vertellen. We houden nooit iets achter. Een kandidaat moet beslissen of hij bij ons wil werken op basis van werkelijke informatie. Het is ook in ons belang dat hij echt goed matcht.”
Probeer eens wat anders dan de standaard vragen. Leuker voor jou, en zeker ook voor de sollicitant. Zo leer je de persoon die tegenover je zit beter kennen. Hieronder lees je een aantal vragen die je kunt gebruiken om de sollicitant echt te leren kennen:
De laatste tip van Manon ten Holter? “Soms zegt de ideale kandidaat ‘nee’ op mijn baanaanbod. Dat kan ik accepteren, maar liever stel ik de vraag: ‘onder welke omstandigheden zou je de baan wél accepteren?’ Als de kandidaat nog van gedachten zou kunnen veranderen, dan weet hij zelf het beste waardoor dat kan. Door mijn vraag te beantwoorden, kan hij zichzelf overtuigen.”
Met deze tips van corporate recruiter Manon ten Holter, kun jij de concurrentie dat ene stapje voor zijn en de strijd om de perfecte kandidaat winnen.
Deze gastblog is aangeleverd door YoungCapital
Lucas Koren is werkzaam als online marketeer bij Young Capital. YoungCapital gelooft in de kracht van jonge mensen. Met hun frisse kijk en eindeloze energie kunnen ze de wereld veroveren. Als digital natives hebben ze nieuwe ideeën over werken.
l.koren@youngcapital.nl