Een overtuigende website met een krachtige propositie behaalt toch weinig conversie als de gebruiksvriendelijkheid van de site te wensen over laat. Als een nieuwe bezoeker niet eenvoudig en snel kan vinden waar hij of zij naar op zoek is, dan is deze bezoeker al snel weer verdwenen. En de kans dat-ie ooit nog een keer jouw website bezoekt is bijna nihil.
Een gebruiksvriendelijke website zorgt ervoor dat nieuwe bezoekers snel vinden waar ze naar op zoek zijn. Bezoekers op een gebruiksvriendelijke website maken meer pagina’s en krijgen sneller een vertrouwd gevoel: ‘Lekker, hier is alles goed geregeld!’
Dit artikel gaat over de gebruiksvriendelijkheid (usability) van jouw website.
– Doseer jij de content op jouw website voldoende?
– Vinden bezoekers snel waar ze naar op zoek zijn?
– Waar stuur jij je bezoekers heen?
In dit artikel noem ik een aantal websites om ingrediënten van gebruiksvriendelijkheid te illustreren.
Content doseren
Veel homepages van MKB organisaties staan boordevol met diverse content. ‘Hoe meer hoe beter’ luidt hun redenatie. ‘Er zit dan altijd wel wat voor je bij, toch?’. Maar het is juist de kunst om nieuwe bezoekers gedoseerd te informeren. Iemand die bijvoorbeeld jouw homepage voor het eerst ziet is op dat moment vaak nog niet toe aan nieuws of aan een presentatie van jouw hele aanbod.
Website als een piramide
Je kunt je website in dit kader het beste zien als een piramide. De homepage is het topje. Het enige dat je met deze pagina wilt bereiken is dat bezoekers binnenkomen. Eenmaal binnen worden ze soepel geleid van hoofdnavigatie naar subnavigatie en eventueel nog een stap dieper. Hoe dieper je in de website komt, hoe meer informatie gedoseerd beschikbaar is gesteld.
Goed voorbeeld van een homepage waar gedoseerd content wordt aangeboden op de homepage: http://www.ctrldesign.nl/
Vinden faciliteren
Een gebruiksvriendelijke website zorgt ervoor dat nieuwe bezoekers snel en eenvoudig vinden waarnaar ze opzoek zijn. Hef faciliteren van vinden verhoogt de gebruiksvriendelijkheid van je website enorm.
Dit kun je bereiken door:
– een zoekfunctie (ook handig voor het verzamelen van waardevolle zoekwoorden)
– een sitemap (ook goed uit oogpunt van zoekmachineoptimalisatie)
– Een kruimelspoor (zien waar je bent, bezoekers raken de weg niet meer kwijt)
– Heldere navigatie (niet te veel items, duidelijk onderscheid tussen hoofdnavigatie, subnavigatie en softnavigatie)
– Een overzichtelijke webtemplate (een optimaal formaat website, geschikt voor de meeste beeldschermen, zo min mogelijk scrollen en een herkenbare pagina indeling)
Goed voorbeeld van een sitemap en zoeken op de website:http://www.twacatures.nl
Website script
Een gebruiksvriendelijke website faciliteert ook belangrijke routes. Een programma als Google Analytics laat zien welke pagina’s goed bezocht worden, maar ook welke routes vaak afgelegd worden. Hierop inspelen betekent dat je een soort routekaart voor je website beschikbaar stelt.
Call to action
Dit kun je handig doen door veel gebruik te maken van ‘calls to action’. Deze linkjes door je website heen, leiden de bezoekers als het ware door de belangrijkste content heen. Je voorziet iedere pagina van ten minste één heldere ‘call to action’.
Hier een voorbeeld van een website waar de call for action nagenoeg ontbreekt: http://www.evente.nl/. Op de homepage kan de call for action als volgt zijn: “bekijk hier onze praktische diensten”
Hoe gebruiksvriendelijk is jouw website?
Samenvattend
Nieuwe bezoekers die jouw website voor het eerst zien, willen maar een ding: vinden wat ze zoeken. Hoe makkelijker je het je bezoekers maakt, hoe eerder ze vinden waarnaar ze op zoek zijn. Ze bekijken meer pagina’s en krijgen sneller een goede eerste indruk. Ook belangrijk: een gebruiksvriendelijke website bouwt aan vertrouwen.
Marco Bouman is online groei consultant en hij begeleid Ondernemers en MKB bedrijven met online groeien. Zijn website: https://marcobouman.com/
info@marcobouman.com