Tijd voor verandering maar vooral een frisse start. We hebben te maken met een content-overload en veel content die niet altijd relevant is voor de gebruikersgroep. We boeien en binden soms te weinig.
1. Voeg jouw toegevoegde waarde toe aan jouw profiel. Vermeld wat je gaat bieden met jouw tweets. Welke ‘story’ ga jij toelichten met jouw blogposts? Welke tips en welke kennis deel jij via welk sociale media kanaal?
2. Lok reacties en sharing uit. Veel content doet niets. Content en engagement dienen als gouden duo soms gestimuleerd te worden. Discussie starten simpelweg niet vanzelf. Vragen en prikkelen helpt! Je mag best iets terugvragen voor de tijd die jij hebt gestopt in het delen van jouw kennis en kunde.
3. Varieer met jouw formats. Gebruik verschillende type content, zoals video, webinars, ebooks, normale boeken, blogs, tweets en meer.
4. Humanize! Gebruik niet alleen push-berichten, RSS of andere berichten die ‘robotized’ in jouw sociale media kanalen verschijnen. Jouw onderscheidend vermogen is hiermee laag. Ga dialogen aan en laat zo zien wie jij als mens bent. Toon interesse in ‘aardse’ zaken op momenten dat het kan. Mensen doen graag zaken met.. mensen.
5. Gebruik LinkedIn Pulse. Bloggen op LinkedIn is vooral in 2015 zeer populair geworden. Deel jouw visie, een column en vooral jouw zakelijk inzicht. Pulse heeft zelfs een eigen app waarmee jij en jouw volgers elkaars columns gemakkelijk kunnen vinden en lezen. Pulse toont overzichtelijk de engagement in cijfers.
6. Negeer het negatieve in de sociale media. Bashing, trollen en andere vormen van negativiteit worden – vooral op Twitter – steeds harder aangepakt. Daarnaast is het een ongeschreven regel respect en waardering te tonen in en rondom dialogen. Wij vergeten vaak dat veel content gratis wordt gedeeld en veel specialisten hun kennis zomaar weggeven. Daarnaast mogen wij niet de curatoren vergeten die voor ons een relevante selectie van content maken en delen. Onderzoeken tonen aan dat een positieve houding in de sociale media wordt beloond. Je bouwt credits op inclusief een grotere funfactor. Gebruik vooral het positieve effect van de sociale media.
Een groep onderzoekers van de Penn State University heeft onderzoek gedaan naar de effecten van het bediscussiëren en delen van nieuws via sociale media. Zij hebben ontdekt dat Facebook-gebruikers meer betrokken zijn bij onderwerpen, en meer betrokken blijven, als zij berichten met hun Facebook-vrienden delen en bediscussiëren.
7. Gebruik analyse-gereedschap en blijf leren! Sociale media verandert continu. Het is geen dag het zelfde en we zijn nooit uitgeleerd als mens en expert. Toon openheid, stel vragen, ga regelmatig in (opbouwende) discussie, maar weet vooral wat jouw community, doelgroep, fans en volgers willen weten en welke content zij waarderen.
8. Curate en sta curatie toe! Pak eens wat tips bij elkaar, verzamel content en biedt zo meer waarde voor jouw community,
9. Go social visual! Op Facebook werken vooral plaatjes en video’s. Twitter toont steeds vaker jouw afbeelding en video direct in/onder de tweet. Ook LinkedIn wordt steeds visueler met previews en slides van presentaties die direct zijn te zien in de timeline. Infographics kunnen jouw onderzoek scanbaar communiceren, plaatjes bij jouw tweet geven direct een bepaalde emotie mee en visuele communicatie blijft simpelweg beter hangen en worden zo sneller gedeeld. De content engagement is dus gewoon beter. Sta ook toe dat jouw video’s, interviews, artikelen of bijvoorbeeld infographics worden gebruikt in andere posts of andere vormen van content. Sta curatie vooral toe! Begin in 2016 jouw eigen YouTube-kanaal!
10. Niet alleen nemen, geef ook terug! Leechen is een probleem in de sociale media. Het ontmoedigt experts die veel kennis en content delen. Neem niet alleen content, biedt ook content ook. Deel ook eens jouw learnings, maar eens een case (study) van jouw eerste bevindingen met bepaalde vormen van marketing en wees van waarde van jouw community!
Deze blog is oorspronkelijk op www.atmost.nl geplaatst.
Patrick Petersen is ervaren b2b en b2c onlinemarketeer, veelgevraagd spreker-docent (postHBO en postDOC), bestseller auteur met onder andere het Handboek Online Marketing en Handboek Mobile Marketing (genomineerd managementboek van het jaar) en oprichter van AtMost, SocialMedia.nl, Educator en AtMost.TV. Online marketing, mobile, contentmarketing en social media is zijn passie met daarbij het realisme: noem jezelf na wat bloggen en twitteren geen Social Media expert. www.atmost.nl www.onlinemarketeer.tv
patrick@atmost.nl