In dit artikel een review van de 10 meest populaire blogs over strategie en wendbaarheid in 2022. 2022 was weer een turbulent jaar. De oorlog in Oekraïne, energiecrisis, stikstofcrisis, de gebruikelijke capriolen van het vierde kabinet-Rutte en wat al niet meer. Er viel weer voldoende te verwonderen, te overpeinzen en te schrijven op mijn weblog Klantgericht ondernemen in de 21e eeuw. Hier vind je 10 artikelen die het afgelopen jaar veel bekijks, likes, shares en reacties hebben opgeleverd. Veel leesplezier en een heel goed nieuwjaar!
In willekeurige volgorde:
1. Dit zijn 4 wereldtrends voor 2023
Toekomstgerichtheid en slagvaardigheid zijn belangrijke succesfactoren voor politiek, overheid en bedrijfsleven. Er is alleen één probleem: vooruitkijken wordt steeds moeilijker. De wereld is turbulent en de uitdagingen zijn groot; van klimaat, energie, water en migratie tot landbouw, arbeidsmarkt en Europese samenwerking. De leidt tot onrust en onzekerheid. Is onvoorspelbaarheid het nieuwe normaal voor 2023? Welke trends kunnen we nog meer signaleren? En wat betekenen ze voor bedrijven? Lees het artikel.
2. Spraakassistent Amazon Alexa mist verdienmodel
Er werd veel verwacht van spraakassistent Amazon Alexa. Consumenten konden al pratend lampen bedienen, het weerbericht opvragen en gemakkelijk producten en diensten bestellen. Het liep anders. Drie redenen waarom spraakassistent Amazon Alexa zijn torenhoge verwachtingen niet waarmaakt. Lees het artikel.
3. De lerende organisatie bestaat niet
Al jaren wordt gesproken over de ‘lerende organisatie’. Die leert van fouten, schandalen en mislukte projecten. Die door zijn lerend vermogen zich snel en goed weet aan te passen aan veranderende omstandigheden. Een organisatie waarin iedereen, van top tot werkvloer, dagelijks bezig is om zich te verbeteren en te vernieuwen. Helaas leert de praktijk dat de ‘lerende organisatie’ een zeldzaam verschijnsel is. Rara hoe kan dat? Lees het artikel.
4. Sociale ondernemingen zijn pas echt klantgericht
Sociaal ondernemen wint snel terrein. Het is misschien wel de ultieme vorm van klantgericht ondernemen. Je heb namelijk niet alleen oog voor klantbelang en eigenbelang, maar ook voor het algemeen maatschappelijk belang. Sociale ondernemingen gaan voor meerwaardecreatie en hebben oog voor de zaak, de klant en de samenleving. Lees het artikel.
5. Van stikstofophef naar toekomstplan landbouw
Er kan veel gebeuren in een half jaar tijd. Van de veelbesproken stikstofkaart tot een zomer lang ophef, gedoe, boerenprotesten, omgekeerde vlaggen, het invliegen van crisismanager Remkes en zijn advies aan het kabinet. Het wachten is nu op een brief van het kabinet in november over de toekomst van de landbouw, als opmaat naar een nog met alle partijen te sluiten landbouwakkoord in 2023. Lees het artikel.
6. Bedrijven kunnen de klant niet bijhouden
Bedrijven hollen achter de klant aan. Ze kunnen het tempo van verandering bij klanten maar moeilijk bijhouden. Door alle crisissen en onzekerheden wijzigen klanten vaker en sneller hun zoek-, kijk- en koopgedrag. Bedrijven worstelen er mee. Bijna 9 op de 10 leidinggevenden geeft aan dat zijn of haar bedrijf niet snel genoeg kan meeveranderen. Lees het artikel.
7. Slechte manager belangrijkste oorzaak van burn-out en stress
Slecht management is de belangrijkste oorzaak van het toenemend aantal werknemers met burn-out en stressklachten. Dat schrijft Gallup in zijn State of the Global Workplace: 2022 Report. De mate van teambetrokkenheid kunnen de onderzoekers voorspellen door met jouw baas te praten. Lees het artikel.
8. Klantgericht werken aan vertrouwen in de overheid
9. Zorg Innovatie Special – Wat je moet weten over innovatie in de zorg
De zorgvraag stijgt al jaren, net als de kosten van de gezondheidszorg in Nederland en het tekort aan zorgmedewerkers. Technologisch kan er steeds meer. Daarom is er al jaren veel aandacht voor innovatie in de zorg. Nieuwe technologie, werkprocessen en organisatievormen moeten de kostenstijging in de grip houden en het tekort aan zorgmedewerkers oplossen. Helaas, is de praktijk nogal weerbarstig. Er zijn 4 belangrijke faalfactoren. Lees het artikel.
10. 15 KPI’s voor meer succes in Employee Experience
De krapte op de arbeidsmarkt wordt alsmaar groter. Het werven, boeien en binden van medewerkers staat hoog op de agenda van veel bedrijven. Dat betekent investeren in ‘employee experience’, het bieden van de juiste medewerkerbeleving. Hoe weet je nu of je dit goed aanpakt? Ook hier geldt ‘meten is weten’. Daarom 15 manieren waarop je het succes van jouw employee experience-strategie kunt meten. Lees het artikel.
Oeps……
11. Is jouw organisatie klaar voor de toekomst?
The London School of Economics analyseerde ruim 2500 ondernemingen wereldwijd om te kijken wat er nodig is om klaar te zijn voor de toekomst. Wat blijkt? Een ‘Fit for the Future’-bedrijf reageert effectiever op risico’s en uitdagingen door grote veranderingsbereidheid en een gestructureerde aanpak. Lees het artikel.