Dat is het antwoord dat ik vaak krijg wanneer ik aan een teamlid vraag of alles maar dan ook alles binnen het team besproken kan worden. Helaas passen vraag en antwoord regelmatig niet bij elkaar. ‘Eerlijk zijn’ staat vaak voor het droppen van je mening, zeggen wat je standpunt is en je eigen gelijk halen. De woordkeuze, intonatie en de non-verbale communicatie kleuren de boodschap en zijn mede bepalend voor wat er daarna plaatsvindt: een discussie op verschillen, eindigend in een conflict of een gesprek vanuit respect voor elkaars gezichtspunten.
Een verschil van inzicht is als brandstof voor het teamontwikkelingsproces en geeft de mogelijkheid om als team te groeien. Uiteraard wel op voorwaarde dat het conflict op een gezonde manier wordt uitgespeeld. Voor een goed conflict is vertrouwen nodig om het met elkaar oneens te durven, kunnen en willen zijn. Net als bij vertrouwen gaat het bij gezonde conflicten om het bespreekbaar maken van lastige thema’s, die het – als team – halen van excellente resultaten in de weg staan. Het niet uit kunnen spreken van meningsverschillen, standpunten of opvattingen zal onderhuids gaan broeden, met alle gevolgen van dien.
In teams waar ongezonde conflicten spelen
Er zijn verschillende conflictniveaus, die ik hieronder zal toelichten. Als je begrijpt op welk niveau het conflict ontstaan is, helpt dat om het conflict op de juiste manier aan te kaarten. Vaak escaleert het conflict naar een hoger niveau omdat het op het ‘lagere’ niveau niet is opgelost. Elk niveau heeft zijn eigen karakteristieken:
Conflicten kunnen worden ingedeeld in vier categorieën, die elk op verschillende manieren opgelost worden:
Een effectief team is in staat en bereid om het gezonde conflict aan te gaan. Het zijn gesprekken waarin teamleden gepassioneerd, vanuit verbinding, de discussie met elkaar voeren om nieuwe inzichten te verwerven en van elkaar te leren. Zicht op elkaars drijfveren en conflictstijlen is daarbij van belang. Door het laten ontstaan en aangaan van gezonde meningsverschillen kan er meer geëxperimenteerd worden met gedrag en kunnen teamleden elkaar helpen om uit hun comfortzone te komen.
Teams die het gezonde conflict met elkaar aangaan
En gelukkig zijn er legio interventies om teams daarbij te helpen. Wil je er direct mee beginnen? Stel de volgende keer wanneer iemand zijn mening geeft eerst minimaal 3 vragen. Om hem of haar beter te begrijpen. De kans is groot dat de tegenaanval dan niet nodig is.
In de 4e publicatie gaat over commitment. De vorige, de 2e publicatie, ging over vertrouwen. Voor deze artikelenreeks put ik uit de ervaring in het begeleiden van teams en de TeamScan van My Motivation Insights.
Sterk doelgericht en vasthoudend en stopt niet tot zijn doel is bereikt zonder daarbij de betrokken mensen en processen uit het oog te verliezen. Pakt dit als geheel op en dat siert zijn manier van leidinggeven en de manier waarop hij veranderprocessen aanstuurt. Daarbij heeft hij het lef om kritisch naar zichzelf te zijn en zijn omgeving te zijn en zich kwetsbaar op te stellen. Dit met slechts 1 doel, om daar waar het kan verder te verbeteren. Niet voor niets past de volgende uitspraak goed bij Maurice Neuféglise, die senior partner bij RedFoxBlue is. “Good, better, best. Never let it rest until good is better and your better is best”. En gelukkig heeft hij de nodige zelfspot, energie voor 10 en kan je met hem lachen.
maurice.neufeglise@redfoxblue.nl