Hoe staat het eigenlijk met Social Selling in België? Is het anders als in Nederland? Hoe expert Mic Adam naar Social Selling kijkt lees je hier in een interview van Carola Rodrigues.
“Mijn meetstok voor Social Selling: hoeveel geld levert het op? Als in opdrachten, de harde euro’s zijn de ultieme KPI’s. Zonder geld geen business!
Andere KPI’s:
Ik heb niet zoveel met de LinkedIn SSI; Het is een vanity score die je kunt beïnvloeden en het cijfer zegt nog niet zoveel over je uiteindelijke resultaat. Het is een beetje een haantjes-gevecht om de hoogste score. De indicatoren die eronder liggen, zijn wel erg waardevol! Je kunt hier wel uit leren wat je mogelijker beter zou kunnen doen om je doelstellingen te halen.
Het hangt erg af van je doelstelling hoe lang je eerst moet investeren in je activiteiten voordat het je iets oplevert. Maar reken maar op minimaal zo’n 3 – 6 maanden, Het kan natuurlijk ook weel jaar of 2 duren.”
Mic moet lachen en vertelt dat hij (zoals wij allemaal 😉 ) zijn e-mail adressen gekoppeld had aan LinkedIn en iedereen ontving toen het onpersoonlijk bericht: “Ik zou u graag willen toevoegen aan mijn LinkedIn netwerk”. Dit was zo rond 2008. Daar wil ik iedereen voor behoeden. Hou het persoonlijk! En connecteer met een doel en met persoonlijke berichten. Kwaliteit boven kwantiteit.
Mensen praten met mensen, niet met bedrijven of logo’s. “Ik zeg altijd maar wanneer is het de laatste keer dat je met een logo van het bedrijf sprak?”
“Social Selling gaat over relaties bouwen en dat doe je via conversaties. Start zelf en houdt de conversatie gaande met je netwerk. En ja, dat is een beetje werken, maar wacht niet tot je netwerk de conversatie met jou start, want dan ga je lang moeten wachten.”
“Ik hanteer twee mantra’s in mijn leven: Lead by example en Eat your own dogfood (doe wat je zegt en zeg wat je doet). Ik zie teveel (social selling) experts iets zeggen richting de markt, maar het vervolgens niet zelf doen. Tja, weet je mijn video’s zijn ver van perfect, maar dat maakt het authentiek én ik practice what I preach.”
“Ik ben verslaafd aan Twitter; ik was er al vroeg met Twitter bij. Voor mij is het vooral content curatie en personal branding op Twitter. Alhoewel ik begin het zelf moeilijker te vinden om de bedrijven in België te adviseren om nu nog met Twitter te beginnen.
Er zijn namelijk 5 categorieën van actieve gebruikers in België;
En er zijn 1 mio gebruikers in België; waarvan er minder dan 100.000 actief in België zijn en die verdeeld zijn over de eerste 4 categorieën. Ik sluit Reality TV volgers even daarvan uit. En het verschil met US en UK is dat veel meer mensen actief zijn daar (althans zo als ik het kan inschatten). In België is Twitter een lastig geval.”
“Qua recruitment tool vind ik Facebook echt geweldig!
We spenderen zo’n vele uren per dag met z’n allen op Facebook. Facebook is snel LinkedIn aan het bijbenen en binnenkort kun je allen LinkedIn technieken op een veel groter Facebook publiek loslaten. Dus tijd om ook op Facebook in te zetten.
Messenger en Whatsapp hebben zeker nog een grote toekomst in het verschiet, maar het probleem is dat je wel heel dicht bij de privé van de mensen komt. Dit zal nog wat tijd vergen. Ik ga uit van 1 a 2 jaar.
Als LinkedIn nu niet snel de brug kan slaan naar 1 miljard gebruikers kan maken, dan zullen ze het lastig krijgen. Ze worden niet alleen door Facebook onder druk gezet maar links en rechts zijn er gelijkwaardige platformen de kop aan het opsteken. Herinner je de tijd toen we ons de vraag stelden wie het gevecht zou winnen: Facebook of MySpace? Ze beiden toen ongeveer 500 miljoen gebruikers. De sociale media oorlog brak toen uit en we weten wie dit gevecht won.”
Mic leeft aan de hand van een content kalender die zijn Hootsuite en Buffer gaat voeden. Content curatie en creatie staan hoog in het vaandel. Hij bewust voor een internationale profilering met vooral Engelstalig posts.
Bron afbeelding ‘Traditional old vs. Social new’:afkomstig uit het managementboek Social Selling Masterclass
Heb jij een oplossing voor het conversatie gedeelte van ons als Social Selling experts?
“De smartphone is vandaag de meest universele tool maar jammer genoeg is er geen universele mailbox en oplossing voor ons. Ik heb al lang geleden het FOMO (Fear of Missing Out) gevoel losgelaten en het feit dat mensen onmiddellijk een antwoord moeten krijgen. Nu heb ik al mijn hoop op Mark Zuckerberg gevestigd want jaren geleden opperde hij het idee van zo’n universele mailbox… En ja, Facebook is er al een tijdje mee bezig.”
Dit interview van Carola met Mic Adam is in zijn geheel hier te lezen
Carola Rodrigues is ruim tien jaar ondernemer, eigenaar van een paar bedrijven. Gek van het sales-en marketingvak, enorme interesse in hoe ons brein werkt en de diepere lagen van het menszijn. Gelooft in authentieke kracht en kwetsbaarheid. Het is haar missie om iedereen te laten ervaren dat je kunt leren verkopen zónder te verkopen en dat je een gelukkiger mens bent als je in contact komt met je diepste ‘ik’.
info@carolarodrigues.nl