Ieder team heeft zijn “slachtoffertjes”. Geen echte, maar medewerkers die zich zo gedragen en proberen macht uit te oefenen door heel erg zielig te doen. Ze doen neerslachtig. Voelen zich overmatig gespannen. Lopen altijd over van het werk. En klagen hun nood over het onrecht dat hen iedere dag weer wordt aangedaan.
Slachtoffertjes geloven dat ze helemaal niets aan hun ellendige situatie kunnen doen. Altijd pech, veroorzaakt door anderen.
Deze slachtoffertes spelen hun spel geraffineerd, dat moet je ze nageven. Ze zijn ongrijpbaar, blijven altijd net binnen de grenzen van het toelaatbare en moeilijk afrekenbaar op hun performance en resultaten. Ze eisen aandacht voor hun belabberde werksituatie en als je die niet geeft dan spelen ze het – mits u daar net als ik erg ontvankelijk voor bent – in op uw schuldgevoel. Het ligt allemaal aan u. U kunt niet managen. U bent niet voor hen opgekomen. U denkt ook alleen maar aan uzelf. U heeft de pik op hen en trekt anderen voor.
Wees op uw hoede voor deze eisende, claimende en klagende doelgroep. Ga niet te veel in discussie, want discussie is aandacht en dat is wat ze zoeken. Forceer ook de relatie niet door hard op te treden, want dan voelen ze zich – onterecht naar hun mening – aangevallen en kunnen ze weer heerlijk moord en brand schreeuwen. U wordt op deze wijze slim in de rol van “agressor” geduwd en zij kunnen weer de rol van “slachtoffertje” spelen.
Probeer het eens anders met een slachtoffertje binnen uw team. Praat extreem met ze mee en vergroot samen al klagend hun ellende uit tot enorme proporties. De kans is dan aanwezig dat ze omdraaien als een blad aan de boom.
Voorbeeld dialoog:
Slachtoffer: Die nieuwe werkwijze eist enorm veel van mij
Leidinggevende: Dat zie ik aan je. Je ziet er afgeleefd uit. Ik heb met je te doen.
Slachtoffer: Mijn resultaten worden er ook niet beter op, met de nieuwe werkwijze.
Leidinggevende: Dat had ik al gemerkt. Ik maak mij veel zorgen over je prestaties.
Slachtoffer: En de markt zit ook al tegen.
Leidinggevende: Ja, als dat zo doorgaat dan gaat je maandomzet zwaar naar beneden.
Slachtoffer: Nou ja, ik kom er vast wel weer bovenop hoor.
Leidinggevende: Ik hoop het voor je, dat wordt een hele klus.
Slachtoffer: Valt best wel mee denk ik, met een beetje mazzel…
Leidinggevende: Ja, mazzel kun je best gebruiken na al die pech van de laatste tijd.
Slachtoffer: Kom, nou niet overdrijven. De volgende maand ga ik de hoogste omzet
van het team halen.
Leidinggevende: Ik hoop dat het je lukt en ik heb er alle vertrouwen in
Kortom, geef de slachtoffertjes een koekje van eigen deeg en de kans stijgt dat ze tegen zich zelf in verzet komen en hun eigen verantwoordelijkheid gaan nemen.
Marco Scheele
RedFoxBlue – Leiderschap Coach
Marco Scheele is auteur van het boek "Pratende Pakken" en directeur en aandeelhouder van RedFoxBlue. RedFoxBlue werkt voor kleine en grote, maar vooral voor dappere bedrijven die het verschil willen maken in hun markten en tot het uiterste gaan om dat te bereiken. We begeleiden klanten in de vertaalslag van "markt naar commerciele strategie" en "van Commerciele strategie naar alle haarvaten van de operatie". Met een aanpak die door klanten wordt omschreven als gepassioneerd, doorleefd en resultaatgericht. Waar mogelijk op basis van partnership met harde resultaatafspraken en beloning op basis van het gerealiseerde verkoopsucces. Wilt u meer weten over RedFoxBlue, haar klanten en haar vijfentwintig gedreven professionals met ruime directie en senior sales management ervaring. Surf dan naar www.redfoxblue.nl U kunt zijn boek "Pratende Pakken"bestellen op www.pratendepakken.nl .
m.scheele@redfoxblue.nl