Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Andere job, tips voor je CV

Carriere 22 feb 2018

22 feb 2018

Andere job

Als je uitkijkt naar een nieuwe SalesFunctie, tips voor een CV

Van tijd tot tijd heeft elke commerciële man of vrouw het gevoel om eens ergens anders aan de slag te willen. Zeker als je al langere tijd ergens werkt is dat helemaal geen gekke gedachte, zeker niet vandaag de dag waarin veel jonge mensen het begrip ‘job-hoppen’ al te letterlijk nemen.

Natuurlijk is het goed om eens om je heen te kijken en na een aantal jaren een ander bedrijf te zoeken waar je andere aspecten kunt leren, een andere uitdaging kunt aanpakken, waar de emolumenten beter of anders zijn en waarmee je wellicht hoger op de ladder kan komen. Allemaal goede uitgangspunten. Wees er wel van bewust dat ‘job-hobben’ ook enige negatieve kanten kent, zeker als je dat hoppen al enige jaren hebt gedaan. Veel jonge (commerciële) mensen maken gebruik van de huidige arbeidskrapte en nemen een baan ‘die het meest’ betaalt. Leuk en aantrekkelijk, maar realiseer je wel dat je hiermee een ‘bonte verzameling’ creëert in werkgevers omdat je nergens lang blijft werken. Althans, zo kan dat overkomen als je na enkele jaren je eigen CV weer eens bekijkt en tot je schrik ongeveer 20 verschillende banen ziet staan.

Bij de eerstvolgende werkgever die je daarna spreekt zal de indruk zijn dat je ‘niet zo’n blijver’ bent. Wees je er ook van bewust dat je bij een en hetzelfde bedrijf ook veel kunt leren door op verschillende afdelingen te gaan werken of verschillende functies te aanvaarden. Ook op die manier kun je jezelf ‘verrijken’, zowel met kennis als met beloning.

Maar als je dan toch eenmaal het besluit hebt genomen om van baan te veranderen, neem dan in ieder geval de moeite om serieus aandacht te besteden aan je CV. Het eerste visitekaartje van jezelf.

Wat is een CV, oftewel Curriculum Vitae?

Een veel gestelde vraag die heel simpel te beantwoorden is. Een CV is niets meer dan een korte omschrijving van wie je bent, wat je als opleiding hebt gedaan, wat je hobby’s zijn, welke trainingen en cursussen je hebt gevold en natuurlijk welke banen / werkgevers je hebt gehad en geef ook kort aan wat de functie-inhoud was. Het kan overigens zeker geen kwaad als je iets kort verteld over een gerealiseerde doelstelling die je hebt behaald, mist deze wel als enigszins uitdagend kan worden beschouwd. Maak van een CV geen levensverhaal. Realiseer je dat een werkgever, na een sollicitatieadvertentie, wellicht 200 reacties heeft gekregen en zeker geen tijd heeft om ellenlange verhalen te lezen. Die gaan meestal, hoe jammer ook, op een ‘andere’ stapel. Kortom, hou je CV kort, helder en vooral goed te lezen.

“Ik kan u hem of haar aanbevelen”!

Heel erg vaak wordt er naar referenties gevraagd. Of deze ook daadwerkelijk worden gebeld is niet altijd duidelijk. Maar al te vaak worden er referenties in een CV opgenomen die zelf niet eens weten dat ze voor een bepaalde persoon ‘als referentie’ zijn opgegeven. Met andere woorden; de sollicitant is ervan uitgegaan dat zijn opgegeven referentie toch niet wordt gebeld en dat is nu juist helemaal fout. Gebruik een referentie juist om je te helpen. Breng de persoon in kwestie dat je zijn/haar oordeel graag wilt inzetten in jouw sollicitatieprocedure. Geef hem/haar aan dat er een brief is gestuurd naar een bedrijf en dat zijn / haar naam hierop voorkomt. Niets is zo ‘killing’ als eer referentie die aan je mogelijke nieuwe werkgever vertelt dat hij ‘geen referentie’ wil zijn. Het is juist goed te kunnen melden in je CV dat je diverse referenties kunt opgeven. Dat betekent dat je overal je functie goed hebt ingevuld en je niet bezorgd bent over ‘een gesprek tussen een oude en een nieuwe werkgever.

Wees wel eerlijk!

Eens, het eerste stukje papier moet een visitekaartje zijn en, net als met een commerciële offerte, mag ook je eigen propositie best glanzen of opgepoetst worden. Daar is niets mis mee. En lezers van een CV of sollicitatiebrief waarderen het steeds meer als een CV gewoon goed leest, helder in elkaar steekt en merken dat er aandacht aan is besteed. Maar wees wel eerlijk in je CV. Maar de functieomschrijving van je vorige baan niet mooier dan hij was, klop je verantwoordelijkheden niet zover op dat je ongeloofwaardig overkomt, geef aan dat je veel kennis hebt en al aardig wat weet maar dat je ook graag bij dat nieuwe bedrijf wil werken omdat je bereid bent nog veel te leren. Als er ‘gaten’ in je CV zitten (je bent bijvoorbeeld enige tijd zonder werk geweest) geeft dat dan eerlijk aan en geef geen smoes van “ik zat enkele maanden in het buitenland”. Daarnaast is er zo’n heel oud gezegde dat aangeeft dat eerlijk toch altijd het langt duurt. Daar gaan we dan maar vanuit.

De kwaliteit van je CV!

Naast de inhoud (content) van je CV kunnen we ook even stilstaan bij de kwaliteit van de CV. Hoewel er niets op tegen is, is de handgeschreven CV erg uit de tijd mits hier specifiek om is gevraagd. In deze computertijd werkt iedereen met digitale mogelijkheden en daarom ontkom je er niet aan te ‘tikken’. Nu weten verkopers veel van veel dingen maar typen staat nog niet op plaats één. Vandaar dat er ook tools op een computer zitten om je te helpen de taalfouten en eventuele grammaticale fouten eruit te halen. Niets is zo vervelend als een CV die enige taal- of schrijffouten heeft. Vandaar dat het ook vaak wenselijk is om een CV eens door te laten lezen door een goede vriend, een collega die je in vertrouwen neemt of iemand anders. Een derde persoon leest je brief of CV toch even anders dan je zelf doet en wanneer hiermee 1 foutje kan worden voorkomen is dat pure winst. Als je overigens een CV gaat maken doe dat dan niet in ‘even een half’ uurtje. Trek er gerust twee dagen of langer vooruit om eens goed te kijken naar je eigen CV. Vaak, als je je eigen typwerk, na een dag of twee naleest zie je opeens nieuwe dingen.

Inmiddels zie je allerlei variaties. Het is maar net wat je zelf ervan denkt en verwacht wat een bedrijf van zijn mogelijke kandidaten verwacht. Er is geen goed of fout. Er zijn wel een paar uitgangspunten, zeg maar gebruikelijke regeltjes. In de bankwereld is het niet gebruikelijk een ‘fancy’ CV te sturen, hiervan wordt gesteld dat je CV vooral inhoudelijke kwaliteit moet tonen. Daarentegen wordt er in de grafische wereld wel iets creatievers verwacht van een kandidaat. Het is dan ook best een aardigheidje je papier eens een ander kleurtje te laten zijn dan wit. Wel is het zo dat een CV oferder brief er altijd netjes uit moet zien, met andere woorden; geen gevlekte printletters, geen vegen op papier, niet te veel ‘nietjes’ door alle blaadjes etc, etc. Kortom, kijk eerst naar het bedrijf die je aanschrijft en bepaal dan in welke kleur of toon je wilt schrijven.

Salesgids

Salesgids is de internetportal voor slimme en vooruitstrevende salesprofessionals. U vindt hier een breed scala aan trainingen, artikelen, gratis formats, boeken, links en oplossingen voor verkoopsucces. Niet voor niets is Salesgids in korte tijd uitgegroeid tot een toonaangevend platform voor iedereen die zich bezighoudt met verkoop, zowel op uitvoerend gebied als op managementniveau. Salesgids is met bijna 45.000 abonnees en tienduizenden views per maand het grootste internet portal voor verkopers en salesmanagers in Nederland.

info@salesgids.com