Op een gegeven moment is het zover. Je hebt een uitnodiging gehad voor een kennismakings- of heus sollicitatiegesprek en dat is het moment waarop er een aantal aspecten belangrijk zijn om te weten, te doen en te laten als sollicitant. Realiseer je dat zo’n gesprek op z’n minst twee belangrijke functies heeft:
Jij als sollicitant maakt persoonlijk kennis met je mogelijk nieuwe werkgever en,
Je mogelijk nieuwe werkgever maakt voor het eerst persoonlijk kennis met jou.
Vaak, in een eerste gesprek dat niet langer duurt dan een uur, verwachten beide een zo goed mogelijk en helder beeld te hebben van elkaar. Op zich geen onmogelijkheid maar dan is het wel een goede zaak om een aantal zaken voor te bereiden. In dit artikel geeft SalesGids enige adviezen om jou, als sollicitant, zo goed mogelijk voor te bereiden op zo’n gesprek en een prima indruk achter te laten.
Aspecten van het sollicitatie proces:
Voorbereiding, verzamel kennis over het bedrijf:
Natuurlijk hoef je geen jaarverslagen te hebben bestudeerd en je te verdiepen in de exacte bedrijfsdoelstellingen maar een werkgever verwacht op z’n minst dat je interesse hebt getoond in de onderneming waar je bij wil werken. Verzamel en lees zoveel mogelijk verschillende informatie over het bedrijf. Raadpleeg internet, volg de kranten voor een bepaalde periode, alle (parate) kennis kan je gebruiken tijdens het gesprek. Een werkgever zal het altijd waarderen als je kennis hebt over zijn/haar bedrijf.
Voorbereiding, noteer de vragen die je zeker wilt stellen:
Je bent vast gespannen en er gaan veel dingen door je hoofd. Natuurlijk wil je ook zoveel mogelijk vragen stellen en om te voorkomen dat je iets vergeet is een ‘vragenlijstje’ een prima manier. Beperk het wel tot de meest essentiele vragen en beperk het tot 4-6 vragen. Het komt gestructureerd en voorbereid over op een werkgever als je op deze wijze ook enige concrete vragen hebt, en notities maakt. Let wel; de werkgever zal ook enige vragen hebben voorbereid.
Voorbereiding, je avond eten of lunch en ga op tijd naar bed:
Afhankelijk van de tijd van je sollicitatiegesprek is het zinvol om bewust de avond ervoor wat meer rust te nemen dan gewoonlijk. Te vaak komt het voor dat kandidaten met ‘wallen onder de ogen’ en slaperige gezichten op gesprek gaan. Een goede interviewer en iemand die vaker mensen spreekt inzake nieuwe functies zal het meteen opvallen als je wat ‘minder scherp’ bent omdat je vermoeid bent. Geen pluspunt dus. Vergeet ook niet op je voeding te letten voor je gesprek. Alcohol en of knoflook etc. laten bij de een meer ‘sporen’ achter dan bij de ander. Ook geen pluspunt als je met zo’n geurtje binnenkomt.
Voorbereiding, wees op tijd op je gesprek;
Natuurlijk een open deur. Maar wees ervan overtuigd dat je op tijd bent. Liever een half uur te vroeg dan 1 minuut te laat. Excuses als files, vertragingen worden natuurlijk geaccepteerd maar iedereen weer ook dat ze ondertussen niet ‘zeldzaam’ meer zijn en dat je hierop had kunnen anticiperen. Gooi de (gespreks) planning van de werkgever niet in de war en wees op tijd. En neem het vooral jezelf kwalijk als een werkgever je niet ontvangt als je extreem te laat bent.
Voorbereiding, persoonlijke verzorging en kleding;
Afhankelijk van de functie en de, wellicht bekende dresscode van het bedrijf, pas je je kleding hierop aan. Draag kleding waarin je je lekker voelt en waarmee je een goede, nette indruk kunt maken. Niet altijd hoef je in drie- delig grijs te komen met een stropdas. Kijk na of je kleding heel is en schoon. Poets je schoenen!! Let er tevens op dat je nagels schoon zijn en neem een deodorant mee naar het gesprek. Spanning, hardlopen omdat je bijna te laat bent kunnen wat lichaamsvocht produceren, een deo maakt dan veel goed.
Het gesprek, de aanvang:
De deur gaat open, je kunt binnenkomen voor je gesprek. De spanning neemt wat toe. Een natuurlijk verschijnsel. Wees direct vriendelijk, kom overtuigend over en ‘vul’ de ruimte. Stel je op als een actieve gesprekspartner, kijk de mensen aan als je ze een hand geeft of met ze spreekt, wees attent. Ga op je gemak en ontspannen zitten (let wel, niet onderuit gezakt) en leg eventueel je vragenlijstje en/of notitieblokje op tafel.Geef aan dat je ook graag enige vragen wilt stellen en wellicht wat notities wilt maken. Zet je koffie of thee zo neer dat je deze niet om kunt stoten. Praat vooral rustig en duidelijk. Geef antwoord op gestelde vragen. Vraag (indien er geen inleiding is vanuit het bedrijf) met wie je nu spreekt en welke functie zij hebben. Vraag ook hoelang het gesprek eventueel kan duren. Je hebt immers zelf ook nog wat tijd nodig om vragen te stellen.
Het gesprek zelf:
Na de eerste minuten zal de spanning wat afnemen, het ijs is gebroken. Probeer rustig te zijn en overtuig jezelf dat je interviewers je graag beter willen leren kennen om te kunnen beoordelen of jij de geschikte kandidaat bent. Er is voor hen geen reden om je ‘niet te mogen’. Gebruik nooit te ingewikkelde woorden of zinnen die je eigenlijk nooit gebruikt. Praat rustig. Wees helder en bondig in je antwoorden. Als een vraag je niet duidelijk is vraag dan om uitleg, dat is heus niet gek, en het voorkomt dat je een fout antwoord geeft. Gepaste humor of een leuke reactie (indien de sfeer het toelaat en het bij de interviewers past) is prima, het neemt extra spanning weg en opent de weg naar iets informeler communicatie. Let zelf ook op de tijd, maar kijk niet op je horloge ‘alsof je de laatste trein nog moet halen’. Stel je vragen indien deze tijdens het gesprek nog niet beantwoord zijn.
Het gesprek, de afloop:
Aan al het goede komt een eind, ook aan een goed sollicitatiegesprek. Overtuig jezelf dat je al je eigen vragen beantwoordt hebt gekregen en neem op een professionele wijze afscheid. Wat is dat, professioneel afscheid nemen. Dit zijn o.a. de volgende zaken:
Bedankt de interviewers voor het plezierige gesprek en vraag (opnieuw) of zij nog verdere vragen hebben of dat je nog iets moet toelichten. Ruim je spullen netjes en rustig op, zoals je aantekeningen en of andere informatie die je hebt meegenomen naar het gesprek.Vraag naar de verdere voorgang van de procedure. Informeer naar de periode waarop je een reactie kan verwachten en of je, n.a.v. een eventuele negatieve reactie, maag bellen voor en toelichting. Hiermee kan je voordeel halen in een volgend, ander gesprek.Geef de interviewers een hand en kijk ze aan als je dit doet. Wacht netjes totdat een van de interviewers je begeleidt naar buiten.
Salesgids is de internetportal voor slimme en vooruitstrevende salesprofessionals. U vindt hier een breed scala aan trainingen, artikelen, gratis formats, boeken, links en oplossingen voor verkoopsucces. Niet voor niets is Salesgids in korte tijd uitgegroeid tot een toonaangevend platform voor iedereen die zich bezighoudt met verkoop, zowel op uitvoerend gebied als op managementniveau. Salesgids is met bijna 45.000 abonnees en tienduizenden views per maand het grootste internet portal voor verkopers en salesmanagers in Nederland.
info@salesgids.com