Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Salespages


04 aug 2021

Ze worden geliefd en gehaat. Er zit niets tussen. Afgelopen jaren heb ik vele ‘salespages’ opgezet en kan u één ding vertellen: ze werken! Veel mensen kraken mijn salespages altijd af (ziet er niet uit, te Amerikaans, te lelijk, dat koopt toch niemand et cetera). Toch heb ik nog nooit zoveel verdiend met websites die bestaan uit maar 1 pagina en maar 1 doel hebben: verkopen!

Een salespage is altijd opgebouwd volgens het AIDA model. AIDA staat voor:

– Attraction
– Interest
D – Desire
A – Action

Attraction

Gebruik bovenin de pagina een pakkende titel. Begin daarna met een plaats en datum hierdoor weet een lezer waar het vandaan komt en dat het een actuele pagina’s is. Start de tekst met ‘Beste lezer’ gevolgd door een persoonlijk verhaal over uzelf en wat u ontdekt heeft.

Interest

Maak een verhaal wat de interesse opwekt. Gebruik tussendoor quotes en pakkende koppen.

Desire

Zorg dat de lezer het gevoel krijgt het aangeboden product te willen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld testimonials. Vaak worden testimonials in vlakken gezet waardoor ze extra opvallen. Bij een testimonial is niet alleen de quote van de klant belangrijk, maar ook de naam, plaats en eventueel de datum waarop de testimonial is afgegeven. Om het nog meer ‘social proof’ te maken wordt ook nog wel eens gebruik gemaakt van een foto van de klant en soms zelfs video’s waarop de klant aan het woord is. De lezer krijgt dan een gevoel van ‘dit wil ik ook!’.

Action

Nu is de klant klaar om te kopen. Presenteer een afbeelding van het product. Zorg dat de bezoeker ook kan klikken op de product afbeelding en link deze door naar de kassa, bij voorkeur in een nieuwe pagina waar het product afgerekend kan worden.
Geef eventueel nog aanvullende informatie. Plaats daarin ook weer een link waar de gebruiker kan door linken naar de kassa of betaalpagina.

Toepassing

Het toepassen van salespages kan ook nog iets anders voor u doen dan alleen één product verkopen. De verkoop van dit ene product kan namelijk de start zijn van kettingreactie van aan aankopen van deze klant bij uw organisatie of partners.

Ook kunt u een salespage opzetten om seminars te ‘verkopen’. Ik gaf in 2006 de cursus ‘Leven Van Internet’. In de cursus legde ik uit hoe men online een business begint. Om deze cursus te verkopen zette ik één salespage op met als doel het verkopen van deze workshops. (Cursisten kregen voor € 50,00 toegang tot onze workshops) Aan het einde van de vier uur durende cursus introduceerde ik een vervolg workshop, waarin ik mensen in twee zaterdagen verder hielp met het opstarten van een internet business. Deze vervolgcursus koste 499,00 euro. 10% van de cursisten ging hierop in.Op deze manier leidde een simpele verkoop pagina tot langdurige relaties met enkele cursisten.

Wees dus niet bang met het toepassen van salespages. Ze kunnen helemaal los worden opgezet naast andere websites die u heeft.

Tip!

Wanneer u salespages opzet, zorg dan voor een nieuwsbrief. Geef hierin gratis tips, of het eerste hoofdstuk van het boek of andere waardevolle informatie. De gedachte hierbij is dat mensen die niet direct iets kopen, laten nog overtuigd kunnen worden. De kans dat iemand die bij u koopt is namelijk vele malen groter als u bekend bent bij deze persoon!

Voorbeeld van een Salespage

Het voorbeeld in het bovenstaande figuur vind u hier: www.succesvoluwhuisverkopen.nl Zonder enige vorm van marketing (alleen vindbaar in de zoekmachine) worden via deze pagina gemiddeld twee boeken per week verkocht.

Nadelen van een salespage

Google vindt ‘salespages’ over het algemeen niet erg interessant. Dit komt omdat ze maar één doel hebben en dat is verkopen. Daarvoor verwijst Google u liever naar de dienst Google Adwords. Ofwel het betaald adverteren! Toch is het niet zo dat salespages niet gevonden worden door Google, ze worden wel degelijk geïndexeerd en ik zie op salespages van mij, of van klanten regelmatig bezoekers komen uit de natuurlijke zoekresultaten. Ander nadeel is dat salespages ook gehaat worden door mensen. Dit zie je terug in het weigeringspercentage als u gebruikt maakt van Google Analytics.

Weigeringspercentage

In het figuur ziet u een weigeringspercentage van 23,86 procent. Dit betekent dat mensen die op uw website komen binnen 10 seconden de pagina verlaten. 23,86 procent is laag. Website eigenaren zijn tevreden als het percentage onder de 40% ligt.

Met Salespages zien wij duidelijk andere getallen. Deze liggen rond de 75% of zelfs hoger. Veel mensen zijn allergisch voor dit soort websites. Desondanks is nog steeds zeer lucratief!

Wat kunnen we leren van een salespages?

Of u nu wel of niet van deze pagina’s houdt. U kunt hiervan leren. Dezelfde opbouw, het AIDA, model kunt u gebruiken op uw websites. Gebruik dit model wanneer u bezig bent het opzetten van uw website structuur. Zoals in de inleiding al genoemd krijgt u maar enkele seconden de tijd om de aandacht (Atrraction) te pakken en vast te houden. Uit onderzoek blijkt dat mannen binnen vier seconden besluiten of ze op de website blijven en vrouwen binnen twee(!).

Alex van Ginneken

Alles weten over Internet Marketing? Bezoek eens http://www.DeBlauweDoos.nl/

alex@debestekoffie.nl